• 1

Bankroti koji su obeležili 2020. godinu: Propala su mnoga poznata imena

Bankroti nisu poštedeli ni neke kultne brendove

  • 1
bankrot Foto: Unsplash

Trgovci, avio kompanije, restorani... Proizvođači nafte, vlasnici tržnih centara i teretane...To su samo neke od stotine kompanija koje su 2020. proglasile bankrot i delom krivile Covid-19 za svoju smrt.

Mnogi su bili u dubokim finansijskim problemima čak i pre nego što je krenuo lokdaun, neki su jednostavno pokušali da se oslobode ogromnih nagomilanih obaveza, a neki ističu da je isključivo korona doprinela njhihovoj doprinela njihovoj finansijskoj nevolji.

Većina će pokušati da se reorganizuje, međutim, velika većina ostaće zatvorena zauvek. Takvih preduzeća ima širom sveta, i u Evropi i na Balkanu, ali u Americi, čini se najviše.

Blumerg je sastavio listu bankrota koja se tiču američkog tržišta, a evo koje su propale:

Park Avenue Leather Goods

Galiciapoke

Occasion Brands

New York & Co.

Two Keys Tavern

American Addiction Centers

Bounce For Fun

Sugarloaf Craft Festivals

Northern Bear

Specialty’s Cafe & Bakery

Gold’s Gym International

The Roman Catholic Church for the Archdiocese of New Orleans

Klausner Lumber

United Cannabis

Alpha Entertainment (XFL)

Ravn Air

Bankroti uključuju mnoštvo kultnih imena poput Rubi, Gutar Centera i Hertza. Međutim, veliku većinu čine mala i srednja preduzeća raštrkana širom zemlje. Njihov pad možda ne bi privukao mnogo pažnje, ali podvlači puni obim štete koju je Covid-19 naneo ekonomiji.

Neke, poput kompanije Ascena, imale su prodavnice u prigradskim centrima širom zemlje. Vlasnica lanaca En Tejlor razmišlja o zatvaranju više od 1.000 prodavnica. A tu je i Gold’s Gim, lanac fitnesa koji je otpustio skoro 4.600 zaposlenih posle zaključavanja.

Pandemija je ukinula i čarter letove dok je turizam usporavao, čak iako je potražnja za malim letovima i dalje ostala. Sektor je bio pod pritiskom odluke Njujorka iz 2016. godine da ograniči letove nakon žalbi stanovnika na helikoptere. To je značilo bankrot za te firme koje su se bavile tim poslom.

Propao je i Centar za gitaru, online porudžbine nisu bile dovoljne. Zatim, 100 godina stara italijanska marka kožne galanterije Furla zabeležila je pad prodaje od 67% kada su se prodavnice zbog pandemije zatvorile.

Prema sudskim spisima, Furla se borila da zaustavi pad prodaje čak i pre početka pandemije. Iako su prodavnice u tržnim centrima u Njujorku i na Havajima dobro poslovale, lokacije koje su se više oslanjale na lokalne kupce su posustale. I to su samo primeri...

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    5. januar 2021 | 23:47

    STETE U SVETU OD PANDEMIJE MERE SE DESETINAMA TRILIONA DOLARA I MNOGI CE PROPASTI ALI RODICE SE NOVE FIRME KOJE CE FINANSIRATI MEDJUNARODNA BANKA,MMF I DRUGE BANKE KOJE IMAJU NOVCA NA TONE VERUJTE MI !!!!! IMACEMO NOVE MILIJARDERE I MULTIMILIJARDERE !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>