• 1

Svetska banka ublažila procenu pada BDP Srbije

SB je pogoršala procenu ekonomskog pada regiona Zapadnog Balkana

  • 1
kriza

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Svetska banka očekuje da će pad u zemljama regiona biti između 3 i 5,6 procenata / Foto: Pexels.com

 Svetska banka je u objavljenim globalnim ekonomskim prognozama ublažila procenu pada BDP Srbije u 2020. godini na 2,0 posto, u odnosu na junsku projekciju od minus 2,5 procenata.

Ovaj međunarodni kreditor predviđa u dokumentu "Globale ekonomske perspektive", objavljenom na zvaničnom veb sajtu SB, rast Srbije u 2021. godini od 3,1 odsto, a potom ubrzanje rasta na 3,4 procenta u 2022.

Pognoza rasta srpske privrede za 2021. godinu je smanjena za 0,9 procentnih poena u poređenju sa junskom.

Istovremeno, SB je pogoršala procenu ekonomskog pada regiona Zapadnog Balkana u minuloj godini za 1,3 procentna poena, na minus 4,5 posto u odnosu na procenu iz juna 2020. Takođe očekuje slabiji rast regiona u 2021. godini od 3,5 odsto, što je za 1,1 posto manje nego što je predvidela letos, dok za narednu godinu prognozira rast od 3,7 procenata.

Što se tiče zemalja u okruženju, ova finansijska institucija sada procenjuje pad BDP-a Hrvatske u prošloj godini na minus 8,6 procenata, ili za 0,7 procentnih poena blaži od prvobitne prognoze, za tekuću godinu predvija rast od 5,4 posto, isto kao i pre, a za 2022. rast od 4,2 posto.

Projekcija BDP-a Bosne i Hercegovine za 2020. je pogoršana za 0,8 posto, na minus 4,0 procenta, a smanjena je i prognoza rasta za 2021. za 0,6 procentnih poena na 2,8 posto. SB je takođe "produbila" prognozu pada Crne Gore za proteklu godinu za 9,3 odsto, na minus 14,9 procenata, dok je za 2021. povećala očekivanu stopu rasta za 1,3 p.p. na 6,1 odsto.

Stopa privrednog pada Severne Makedonije u prošloj godini će, po Svetskoj banci, biće veća nego što se ranije mislilo za 3 p.p. i iznosiće minus 5,1 posto, a pogoršana je i projekcija ekonomske ekspanzije za tekuću godinu za 0,3 procentna poena na plus 3,6 odsto.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SW

    Lideri u Evropi i citavom svetu. Svakim danom smo sve jaci i mocniji. Uskoro otvaramo firme u Nemackoj, Austriji, citavoj Evropi. Hvala nasem predsedniku i njegovom ekspertskom timu, koji su se pokazali kao svetski strucnjaci nebitno u kojoj fotelji sede. Sve znaju, za sve su strucni. 😂😂😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke