• 0
 ≫ 

Osnivač Alibabe se samo pritajio, ali nije nestao, tvrde njemu bliski izvori

 ≫ 

On je 24. oktobra održao kontroverzni govor

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Džek Ma, prvi čovek Alibabe / Foto: Tanjug/AP

Kineski milijarder i osnivač Alibabe, Džek Ma, nije prisutan u javnosti više od dva meseca, pa mediji nagađaju da je nestao nakon što je u oktobru kritikovao kinesku vlast i pozivao na reformu sistema. Ipak, izvor blizank njemu kaže da nije nestao, već se samo pritajio.

Činjenica je da poslednja dva meseca nije poznato gde je milijarder, šta radi i čime se bavi.

Džek Ma se čak nije nedavno pojavio ni u poslednjoj epizodi vlastitog šou programa "Afrički poslovni heroji" u kojem je bio jedan od sudija, a zamenila ga je izvršna direktorka Alibabe, Lusi Peng, dok je njegova fotografija uklonjena sa veb stranice, objavio je Financial Times.

Portparol Alibabe rekao je tada da Ma nije u žiriju "zbog preklapanja u svom rasporedu".

Peking je pokrenuo kontrolu Maovih kompanija otkako je on u Šangaju 24. oktobra održao kontroverzni govor, u kojem je kritikovao kineski regulatroni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila uporedio je tada sa "klubom za penzionere".

Nešto više od nedelju dana kasnije, suspendovana je prva javna ponuda njegove kompanije "Ant Group" sa rekordnih 37 milijardi američkih dolara, koja je već imala odobrenje od kineskog nadzornog tela za vrednosne papire, a kineske vlasti pokrenule su antimonopolsku istragu protiv Alibabe krajem decembra i zatražile od Ant grupe da restrukturira svoje poslovanje.

Ma se od tada više nije pojavljivao u javnosti niti je bio aktivan na društvenim mrežama.

On je u prošloj godini bio 17. najbogatiji čovjek sveta s procenjenom vrednošću imovine od 58 milijardi američkih dolara.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>