• 0

MMF: Globalni oporavak kreće u drugoj polovini godine, ali neće biti podjednako brz za sve

Sada predstoji jedna trka između vakcine i virusa

  • 0
Grafikon rasta, berza, ekonomija Foto: Shutterstock

Najrazvijenije zemlje počeće da se vraćaju u normalu u drugoj polovini godine kada se vakcinacija protiv korona virusa ubrza, smatraju stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda.

- Ovo je jedna mračna i teška zima, ali vidimo svetlo na kraju tunela – rekla je Gipta Gopinat, glavni ekonomista MMF-a.

Ona je istakla da novu godinu započinjemo na boljoj tački nego što smo očekivali tokom 2020. godine, što je dobra stvar.

- Sada predstoji jedna trka između vakcine i virusa – rekla je ona.

Iako vakcinacija ide sporo, Gopinat očekuje da će najrazvijenije zemlje biti u boljoj situaciji već ovog leta, ali oporavak neće za sve biti podjednako brz. Globalno, ona smatra da će do potpunog oporavka doći krajem 2022. godine.

Dolar dolari novac pare devize finansije Foto: Tanjug/AP

- Imamo vakcinu i ekonomiju koja je potpomognuta državnim pomoćima, a u takvo situaciji oporavak je realno očekivati u drugoj polovini godine – rekla je ona.

Zemlje koje su bolje izašle na kraj sa virusom u ranoj fazi, imaće i laki i brži oporavak. Gopinat je u tom pogledu istakla Kinu.

- Vidimo da su rani karantini pomogli da do oporavka dođe brže. Ali, ne postoji jednostavno i brzo rešenje za pandemiju – rekla je ona.

Video: Mali: Kada je reč o rastu BDP-a, Srbija će beležiti najbolje rezultate u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>