• 0
 ≫ 

Alibaba planira da proda obveznice kompanije vredne 5 milijardi dolara, evo i kad

 ≫ 

Akcije Alibabe ojačale su 4 odsto

  • 0
Alibaba kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Kineska kompanija Alibaba holding planira da ovog meseca prikupi najmanje pet milijardi dolara prodajom korporativnih obveznica denominovanih u dolarima, rekla su agenciji Rojters četiri izvora upoznata s planovima.

U zavisnosti od odziva investitora, prihod bi mogao da dostigne i 8 milijardi dolara koje će ovaj kineski lider u e-trgovini verovatno koristiti za pokriće opštih korporativnih rashoda, rekao je jedan od izvora.

Prikupljanje sredstava biće test raspoloženja investitora prema Alibabi, u uslovima pojačanog nadzora regulatora nad poslovanjem ove kompanije i njene fintek podružnice Ant grupe.

Kineski regulatori su pokrenuli antimonopolsku istragu protiv Alibabe i naložili Ant grupi da promeni praksu kreditiranja i druge poslove finansiranja potrošača, nakon što je osnivač Alibabe Džek Ma u oktobru kritikovao finansijsku regulativu te zemlje.

Poslednjih dana, svetski mediji se bave temom odsustva Džeka Maa iz javnosti u protekla dva meseca, podstičući spekulativna nagađanja na društvenim mrežama o njegovom prebivalištu.

Plan prodaje obveznica, uključujući rokove dospeća, još nije završen i podložan je promenama, rekli su Rojtersovi izvori, čiji identitet nije otkriven jer nisu ovlašćeni za razgovare sa medijima.

Iz Alibabe su odbili komentar po ovom pitanju.

Američki predsednik Donald Tramp je takođe zadao udarac poslovanju Alibabe donoseći odluku o zabrani transakcija preko osam kineskih softverskih aplikacija, uključujući mobilnu aplikaciju za plaćanje Alipej kompanije Ant grupa.

- Investitorima će biti potreban neki vid javnog nastupa Džeka Maa kako bi im ulio samopouzdanje da će obveznice biti dobro prihvaćene - rekao je britanskoj agenciji jedan azijski kreditni analitičar iz evropske banke.

S obzirom na trenutnu situaciju Alibabe, investitori će verovatno tražiti visok prinos na obveznice, smatra on, ali dodaje da je Alibaba dugoročno i dalje kompanija u koju vredi ulagati.

Akcije Alibabe koje kotiraju na Hongkoškoj berzi ojačale su danas za čak 4,0 posto, naspram pada referentnog indeksa za 0,4 procenta. Cena akcija ovog kineskog tehnološkog diva je tokom prethodne tri trgovinske sesije pala za 5,6 odsto odsto.

Prošlog meseca, Alibaba je najavio da će povećati vrednost programa za otkup vlastitih akcija na 10 milijardi dolara sa ranije planiranih šest milijardi dolara.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegaf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>