• 0
 ≫ 

Kim Džong Un priznao: Ekonomski plan propao

 ≫ 

"Strategija je trebalo da bude ispunjena prošle godine"

  • 0
Kim Jong Un, Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Severnokorejski čelnik Kim Džong Un rekao je da njegov petogodišnji ekonomski plan nije dosegao svoje ciljeve "gotovo ni u jednom sektoru", na otvaranju kongresa vladajuće Radničke stranke.

Retko političko okupljanje, kojem je Kim poslednji put bio domaćin 2016, privuklo je međunarodnu pažnju s obzirom na to da se očekuje da Kim predstavi novi petogodišnji ekonomski plan kao i ciljeve spoljnje politike, samo dve nedelje pre nego što novoizabrani američki predsednik preuzme kancelariju.

U uvodnom govoru, Kim je rekao da je zemlja postigla "čudesnu pobedu" u osnaživanju svoje moći i globalnog prestiža, ističući vojni napredak koji je kulminirao 2017.

Međutim, petogodišnja ekonomska strategija koju je predstavio 2016. nije uspela da ostvari ciljeve, rekao je, i pozvao se na jačanje severnokorejske samodostatnosti kako bi se mogli nositi s izazovima koji, kako je rekao, ometaju napredak zemlje.

- Strategija je trebalo da bude ispunjena prošle godine, no ciljevi su strahovito izostali u gotovo svakom sektoru - rekao je Kim.

Po pitanju globalne pandemije, Kim je pohvalio članove stranke zbog osiguravanja "stabilne situacije protiv koronavirusa od početka do kraja".

Na kongresu koji će trajati nekoliko dana, ukupno osmom i drugim pod Kimom, učestvuje 4.750 delegata i 2.000 posmatrača, rekao je Kim.

Na fotografijama KCNA-e, vidljivo je da niko ne nosi masku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>