• 1

Zašto je Volstrit ignorisao haos koji se desio na Kapitol Hilu?

Investitori gledaju neke druge opcije

  • 1
Wall Street, Vol strit, berza

Foto: Tanjug/AP

Volstrit je ignorisao dan koji će ostatiti upamćen u američkoj istoriji kada su Trampove pristalice nasrnule na američki Kapitol u pokušaju da poremete izborno prebrojavanje Kongresa.

Ipak, ako pogledate samo performanse berze, bio je to dobar dan. Dau džons se zatvorio na novom maksimumu svih vremena i probio 31.000 poena po prvi put u svojoj istoriji. Širi S&P 500 takođe je bio bolji.

Pa zašto je Volstrit dostigao nove visine čak i kada je predsednik udvostručio tvrdnje da su izborni rezultati bili prevara i hiljade njegovih pristalica provalile u vladine zgrade?

Jednostavno: Investitori zapravo ne gledaju šta se trenutno događa. Oni gledaju u budućnost i šta bi to moglo da donese za kompanije u koje ulažu ili za ekonomiju u celini.

I do te tačke, Senat je u sredu kasno preokrenuo demokrate, otvorivši put ekonomskom programu izabranog predsednika Džoa Bajdena i verovatno još ekonomskih podsticaja koji će pomoći naciji da se oporavi od pandemije.

Iako bi demokratska kontrola Doma, Senata i Bele kuće mogla da znači povećanje poreza u budućnosti, investitori su odlučili da gledaju sa vedrije strane - u vladinu pomoć tokom krize.

Bajden je takođe obećao opsežne investicije u infrastrukturu i čistu energiju, sve u cilju stvaranja miliona radnih mesta. Ovo je pomoglo povećanju zaliha u industriji i sektoru materijala.

Banke i finansijske kompanije takođe su ojačale i povećale izglede za veće kamatne stope u budućnosti, što znači veći profit na njihovim kreditnim poslovima. Tehničke kompanije, koje se suočavaju sa perspektivom veće regulacije i nadzora, osetile su određen pad.

Zato je, uprkos neviđenom haosu na Kapitolu, Volstrit ostao uglavnom optimističan, čak i nakon što su akcije pale sa svojih popodnevnih maksimuma.

Amerika je i ranije prevazilazila građanske nemire. Volstrit je siguran, očigledno, da će to učiniti i ovaj put.

Video: Zgrada Kapitola obezbeđena nekoliko sati nakon upada demonstranata

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>