• 0

Mišelin neće više da pravi samo gume: Deli i hiljade otkaza

Michelin će smanjiti 2.300 radnih mesta u Francuskoj kako bi povećao efikasnost proizvodnje

  • 0
Gume u snegu, ilustracija

Foto: Shutterstock

 

Francuski proizvođač guma Mišelin eliminisaće čak 2.300 radnih mesta u svojim proizvodnim pogonima u Francuskoj, iako nijedna fabrika neće biti zatvorena. Mera dolazi kada proizvođač pojačava aktivnosti izvan svog osnovnog posla.

- Plan je deo širokog pristupa rekonstrukcije i socijalnog dijaloga i oslanjaće se na pregovaranje o trogodišnjem okvirnom sporazumu koji neće podrazumevati nikakva otpuštanja. Plan se ne oslanja na zatvaranje postrojenja - navodi se u saopštenju drugog najvećeg svetskog proizvođača guma.

Prema kompaniji, taj korak uticaće na 1.100 radnih mesta u kancelarijama i 1.200 radnih mesta druge struke. Otprilike 60 procenata smanjivanja tih radnih mesta biće kroz penzije i isplate drugima koji su bili spremni da odu. Otpuštanja koja će uslediti tokom tri godine iznose skoro dva procenta njihove globalne radne snage.

Proizvođač guma bio je prinuđen da smanji svoju radnu snagu u Francuskoj, Nemačkoj i Sjedinjenim Državama za skoro 1.500 od 2017. godine usred oštre konkurencije jeftinih proizvođača. U Francuskoj kompanija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.

Michelin je rekao da će to stvoriti druga radna mesta usredsređena na visokokvalitetne gume i ona namenjena za poljoprivredu, industriju ili konkurenciju. Kompanija takođe planira da se sve više usredsredi na sektore koji uključuju razvoj 3D štampe, lepkove i reciklažu plastike.

Proizvođač planira da do 2030. godine generiše 30 odsto prihoda od aktivnosti koje nisu usredsređene na proizvodnju guma.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>