• 1
 ≫ 

Boing plaća 2,5 milijardi dolara zbog pada aviona: Ogroman ceh zbog spornog 737 max

 ≫ 

Posle provera koje su trajale skoro dve godine, model 737 Max je ponovo počeo sa radom 9. decembra

  • 1
Boeing 737, Boing, avion, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Američki avio-gigant Boing platiće 2,5 milijardi dolara odštete po optužbi za prevaru regulatorne agencije u vezi s razvojem modela aviona "737 max" koji se dva puta srušio.

Ministarstvo pravde SAD objavilo je da je Boing pristao na poravnanje prema kojem mora da isplati novac članovima porodica žrtava nesreća, korisnicima usluga avionskih kompanija, samim avio kompanijama, kao i da plati kaznu.

Avio kompanije su počele da koriste avion "737 max" 2017. godine.

Prva nesreća dogodila se 2018. godine kada se avion indonežanske kompanije Lajon er srušio u Javansko more. Drugi avion "737 Max", Etiopijan erlajnsa, pao je 2019. godine. U dve nesreće je poginulo svih 346 putnika i članova posada.

Boing je posle toga redizajnirao automatski sistem kontrole letenja, odgovoran za pad oba aviona usled netačnog očitavanja sa jednog senzora.

Kompanija je promenila automatski sistem kontrole letenja tako da uvek koristi dva senzora, i uz druge promene učinila ga manje moćnim.

Američka regulatorna agencija odobrila je te promene u novembru, posle čega je nekoliko kompanija, uključujući Ameriken erlajns, nastavilo da koristi taj model aviona. O tome je Telegraf Biznis više puta pisao. 

Video: Avion se srušio na dom petočlane porodice: Prema prvim informacijama poginuli su pilot i dva putnika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>