• 0

Trik ili gotov posao? Svetska kompanija pomenula saradnju s Eplom, akcije munjevito skočile

Hyundai ima cilj da u 2021. i narednim godinama više pažnje posveti električnim i letećim vozilima, odnosno automobilima bez vozača

  • 0
Hyundai Ioniq Foto: Hyundai

Hyundai je izazvao zabunu zbog mogućeg povezivanja sa Eplom (Apple) kada je reč o proizvodnji električnih automobila.

Južnokorejska automobilska kompanija je, najpre, rekla da je u ranoj fazi pregovora sa proizvođačem iPhone-a, o mogućem partnerstvu za električne automobile, ali je povukla tu izjavu nekoliko sati kasnije. Dodali su da pregovaraju sa "velikim brojem potencijalnih partnera", ali nisu pominjali Epl.

Ipak, samo pominjanje jedne od najvrednijih američkih kompanija bilo je dovoljno da cena Hyundai akcije skoči više od 20 odsto. Izjava je kasnije revidirana, i navedeno je da ništa još nije odlučeno.

Vrednost južnokorejskog giganta porasla je za 9 milijardi dolara, nakon najave o mogućem partnerstvu s Eplom. Ipak, američka kompanija je poznata po tome da svoje poslovne planove maltene do samog kraja drži u tajnosti.

Tržište električnih vozila postaje sve konkurentnije, te ne čudi što bi sada svi deo "tog kolača". Osnivač Tesle, Ilon Mask, pre manje od 24 sata postao je najbogatiji čovek na svetu, zamenivši vlasnika Amazona, Džefa Bezosa, na tom mestu.

Epl je takođe najavio u više navrata da kreće s planovima za samovozeće automobile sa godinom lansiranja - 2024. Ipak, stručnjaci kažu da Eplovom vozilu treba barem još pet godina do realizacije. Navode da bi zbog pandemije i kašnjenja, početak proizvodnje mogao biti tek 2025. godine ili čak kasnije.

Hyundai je već zakoračio u polje napredne tehnologije, budući da planira proizvodnju e-vozila, samovozećih i letećih automobila. Podsećamo, mnoge zemlje sveta imaju cilj da u narednih pet ili deset godina eliminišu iz upotrebe benzince i dizelaše.

Prošlog meseca, kompanija je uzela značajn, kontrolišući udeo u "Boston Dynamics", robotičkoj firmi. Hyundai je ušao u "dil" i sa dobavljačem auto-delova "Aptiv", u šta je uloženo četiri milijarde dolara. Partneri će dati po dve mlrd dolara, dok će div iz Irske obezbediti 700 inženjera i preneti patente i intelektualno vlasništvo na ovaj posao.

Eplov plan da proizvede e-vozilo pod imenom "Project Titan" pominje se od 2014. godine. Postojale su razne glasine o tome ko bi mogao da stane iza sastavljanja ovog automobila, jer je pretpostavka da tehnološki div to neće moći da izvede samostalno.

Video: Argentici električnim pogonom povampirili legendarnog fiću: Ide 80 na sat i prelazi 50 kilometara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>