• 0

Presedan za Sloveniju: Zaduživanje na tržištu po negativnoj kamatnoj stopi

Pored toga, zvanična Ljubljana je proširila za 250 miliona evra emisiju postojeće 30-godišnje obveznice denominovane u evrima, s rokom dospeća 2050. godine

  • 0
ekonomija

Foto: Pixabay

Slovenija se prvi put u istoriji zadužila na međunarodnom finansijskom tržištu po negativnoj kamatnoj stopi od minus 0,096 posto, emisijom 10-godišnje obveznice u vrednosti 1,75 milijardi evra, objavilo je slovenačko Ministarstvo finansija.

"Slovenija je izdala desetogodišnju obveznicu sa negativnim prinosom do dospeća od minus 0,096 posto i nultom kuponskom stopom, što znači da neće morati da vrati poveriocima 17 miliona evra", objasnilo je ministarstvo.

Pored toga, zvanična Ljubljana je proširila za 250 miliona evra emisiju postojeće 30-godišnje obveznice denominovane u evrima, s rokom dospeća 2050. godine, koja je realizovana u utorak po kamatnoj stopi od 0,381 posto.

Ministarstvo je navelo da oba nova zaduženja zemlje odražavaju dugoročno poverenje investitora u Sloveniju i poverenje u odluke koje je vlada donosila tokom izazovnog vremena pandemije kovida-19.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>