• 1

Igra mačke i miša: Ko prvi popušta u "prepucavanju" SAD i Francuske?

Trampova administracija objavila je carine na luksuznu robu u julu 2020. godine, kao odgovor na francuski porez na digitalne usluge

  • 1
novac, pare

Foto: Pixabay

Vašington je odustao od planova da dostigne 1,3 milijarde dolara, na račun tarifa na francuske proizvode. Trebalo je da nameti budu odmazda za pokušaj Francuske da poveća porez američkim tehnološkim gigantima.

Porez od 25 procenata, usmeren na francusku luksuznu robu kao što su torbe, kozmetika i sapuni, trebalo je da stupi na snagu u sredu, 6. januara. Međutim, kancelarija američkog trgovinskog predstavnika napravila je u poslednjem trenutku preokret, najavljujući juče da kaznena mera neće biti sprovedena.

Najbolji trgovinski pregovarač objasnio je da suspenzija dolazi "u svetlu tekuće istrage" sličnih poreza na digitalne usluge koji se razmatraju, ili usvajaju u 10 drugih zemalja. USTR (US Trade Representative) veruje da će taj potez promovisati koordinisan odgovor u svim tekućim istragama.

Odluka dolazi u poslednjim nedeljama Donalda Trampa kao predsednika. Trampova administracija objavila je carine u julu 2020. godine, kao odgovor na francuski porez na digitalne usluge, za koji veruje da je "nepravedno" usmeren na Google, Amazon, Facebook i Apple.

Podsećamo, to je između ostalog ometalo preuzimanje Tifanija od strane francuske grupacije LVMH, ali je dogovor nedavno konačno postignut.

Pozdravljajući tu odluku, EU, koja i sama pokušava da nađe zajednički jezik oko oporezivanja tehnoloških giganata, konstatuje da sve takve akcije treba rešavati putem Svetske trgovinske organizacije.

Na Tviteru je izvršni potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis, takođe naveo da je Brisel "spreman da istraži sve mogućnosti ukoliko SAD jednostrano primene ove trgovinske mere", ali da se, ipak, nada da će se naći "pravovremeno globalno rešenje za pravično oporezivanje digitalnog sektora".

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>