• 1

Odluka o smanjenju proizvodnje nafte nije jedini faktor za jačanje cena. Evo šta očekuje UBS banka

Podsećamo, "crno zlato" je u 2020. godini palo na 0 dolara, što je bio presedan

  • 1
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Cene nafte su dostigle danas na azijskom trgovanju najviši nivo u poslednjih 11 meseci i na putu su da zaključe nedelju sa snažnim rastom, jer je oporavak gobalnih akcija podgrejao apetit investitora za rizikom i podstakao optimizam, nakon odluke Saudijske Arabije da smanji proizvodnju "crnog zlata".

Severnomorska nafta Brent ojačala je za 39 centi ili 0,7 posto, na 54,77 dolara za barel na trgovanju do 7:57 časova po srednjoevropksom vremenu, pri čemu je tokom trgovinske sesije na momenat dotakla nivo od 54,92 dolara, najviši od 26. februara 2020.

Cena američke nafte WTI povećana je za 33 centa, takođe za 0,7%, na 51,16 dolara. I američka naftna referenca je tokom trgovanja zabeležila u jednom trenutku najviši nivo od 25. februara prošle godine, od 51,34 dolara po barelu. Oba tipa nafte su na putu da na nedeljnom nivou ostvare dobitke veće od 5,0 procenata.

- Odluka Saudijske Arabije da dobrovoljno smanji proizvodnju nafte pruža podršku cenama. Rast globalnih akcija, poduprt obilnom likvidnošću, podstakao je nove kupovine nafte - kazao je Hirojuki Kikukava, generalni direktor za istraživanja u kompaniji "Nisan Sekjuritis".

Dodaje, međutim, da bi nafta i svetske berze mogle da zabeleže negativne korekcije čim bude ocenjeno da njihov rast ne korespondira sa tražnjom za gorivom i globalnim ekonomskim kretanjima.

Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, saopštila je ranije ove nedelje da će smanjiti proizvodnju za dodatnih jedan milion barela dnevno (bpd) u februaru i martu.

Na trgovinskoj platformi, kojom upravlja kompanija Plats, juče je istrgovano sedam kargoa sirove severnomorske nafte, što je rekordna količina koju tržišni akteri vide kao moguć signal slabije ponude nakon odluke Rijada o smanjenju pumpanja.

Švajcarska UBS banka je povećala prognozu cene Brenta na 60 dolara po barelu do sredine godine, nakon pomenute odluke Saudijske Arabije i očekivanja da će potražnja u drugom kvartalu ojačati, budući da bi vakcincija protiv kovida-19 trebalo da rezultira i oživljavanjem putovanja.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    8. januar 2021 | 12:16

    U Srbiji nebitno kako je na svetskom trzistu i kad je cena bila u minusu deru, i kad je cena u plusu deru!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>