• 5
 ≫ 

Koliko znamo o čoveku koji je u trenu "pokosio" sve pred sobom i postao najbogatiji na svetu?

 ≫ 

Verovao je u e-vozila kada je malo ko mislio da takav tip automobila može da zameni konvencionalni, a ljubav prema svemiru je pretočio u profitabilan biznis - kompaniju SpaceX

  • 5
Ilon Mask, Elon Musk

Ilon Mask / Foto: Tanjug/AP

Sada mu svi znaju ime, nazive kompanija kojima upravlja, koliko novca ima u banci. Da, sa blizu 190 milijardi dolara, Ilon Mask (Tesla i SpaceX) je zvanično najbogatiji čovek na svetu, ali koliko znamo o njemu?

Verovao je u e-vozila kada je malo ko mislio da takav tip automobila može da zameni konvencionalni, a ljubav prema svemiru je pretočio u profitabilan biznis - kompaniju SpaceX.

Ima mlađeg brata i sestru, zatim polu-brata i polu-sestru s očeve strane, kao i sedmoricu sinova. Ovo je još zanimljivih činjenica koje možda niste znali o Ilonu Masku, osnivaču čuvene Tesle.

Budući da su on i Bezos sada glavni rivali, strani mediji su napravili neka zanimljiva poređenja. Osim razlike u bogatstvu, koja sada iznosi oko 1,5 mlrd dolara u korist Mask, mlađi Amerikanac je viši od šefa Amazona za oko 17 cm. Bezos je visok 171 cm, a Mask - 188 cm.

Procenjeno je da Amerikanac, rođen 28. juna 1971, ima IQ visok 155, dok ova informacija za Džefa Bezosa nije poznata. Mask je odrastao u Južnoj Africi, sa ocem, nakon razvoda roditelja. Kada je došao u SAD na studije, živeo je, kako kaže, na "1 dolaru dnevno".

Davne 1980. sam je odlučio da želi da živi s ocem, ali se kasnije, prema njegovim rečima, zbog toga pokajao. Opisivao ga je kao "užasno ljudsko stvorenje".

Ali je, sa druge strane, kroz život imao veliku podršku majke Maje Mask, nekadašnjeg modela. U januaru 2020. ona je ujedno postala najstariji model u istoriji, koji je pozirao za modni magazin "CoverGirl", i to u 69. godini života.

Tesla kompanija brand

Foto: Tanjug/AP

Nesvakidašnji odnos prema poslu

 

Mask nikada nije prihvatio "Teslinu platu" - umesto toga odlučio se za kompenzacije zasnovane na "pravičnom kapitalu". Kada je napustio Južnu Afriku da bi studirao u SAD, shvatio je šta znači spajati kraj sa krajem. Tada je uglavnom živeo na hot dogu i pomorandžama.

Kada je raketa kompanije SpaceX - Falcon 9 - prošle godine puštena u svemir, to je bio istorijski uspeh za firmu, ali i Maska lično. Samo lansiranje je gledala cela Amerika, pa i Donald Tramp. To je bilo krajem maja, a istog meseca Amerikanac je "potopio" Tesline akcije.

Iz vrednosti kompanije za e-vozila zbrisano je skoro 15 milijardi dolara jer je Mask tvitovao da su cene akcija "previsoke".

 

Nakon što je diplomirao ekonomiju i fiziku na Univerzitetu u Pensilvaniji, Mask je upisao postdiplomske studije iz fizike na Stenfordu, ali je nakon dva dana odustao da bi zajahao talas dotcom buma.

Porodična idila

 

Njegov brat Kimbal je takođe uspešan, ali ni blizu kao Ilon. Mlađi Mask je vlasnik grupe "Kitchen Restaurant Group", a mlađa sestra Toska je reditelj. Svoje troje dele isto srednje ime - Reeve.

Da "tiha voda breg roni", definitivno je tačno u njegovom slučaju. Naime, Ilon Mask je kao dete bio toliko tih, da su njegovi roditelji jedno vreme mislili da je gluv. Ali, odmalena je pokazivao preduzetnički duh pa je tako prodavao čokoladna uskršnja jaja u bogatim kvartovima.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by @elonmusk

 

Mask je navodno pročitao celu enciklopediju Britannica sa samo 9 godina, ali je kao mali često bio i maltretiran u školi. Zbog toga je čak završio u bolnici, a onda je sa 15 godina usavršio džudo i karate.

Zanimljivo je da osnivač Tesle i SpaceX-a ima čak sedmoricu sinova. Najstariji ima 17 godina, a najmlađi u maju 2021. puni tek godinu dana.

Video: Space X uspešno vratio astronaute na Zemlju

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    8. januar 2021 | 14:59

    Bez obzira na enormno bogatstvo,imam utisak da ovaj čovek radi u korist čovečanstva...

  • Sto se mene tice

    8. januar 2021 | 14:10

    Svaka cast na 7oro dece tj sinova. Jos ako je cale na mestu.

  • nikolas

    8. januar 2021 | 23:21

    ON JE NAJ BOGATIJI U DRUGOJ LIGI BOGATASA A U PRVOJ SU ONI KOJI IMAJU TRILIONE DOLARA I KOJI SU VLASNICI SVEGA STO JE NA ZAPADU I SVI SU NA NJIHOVOM PLATNOM SPISKU !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>