• 0

Decembarski bum: Instant plaćanjem obavljeno 2,7 miliona transakcija

Jedna transakcija je u proseku izvršena za 1,2 sekunde

  • 0
posao, laptop

Foto: Unsplash

Narodna banka Srbije je operator IPS NBS sistema, koji obezbeđuje pružaocima platnih usluga izvršavanje pojedinačnih instant transfera odobrenja (instant plaćanja) 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini, tj. u bilo koje doba dana, tokom svakog dana u godini, u roku od svega nekoliko sekundi.

Podsećamo, IPS NBS sistem počeo je da funkcioniše 22. oktobra 2018. godine i njegov način rada, funkcionalnosti, kao i primenjena tehničko-tehnološka rešenja, u skladu su sa aktuelnim, najmodernijim trendovima koji se primenjuju u oblasti platnih sistema.

Ako se osvrnemo na decembar 2020, činjenice govore da je u tom mesecu sistemom za instant plaćanja realizovano 2.696.833 transakcija, a vrednost prometa bila je 26,1 milijardu dinara, objavila je NBS.

Takođe se navodi da je prosečan dnevni broj plaćanja bio 86.995, s prosečnim vremenom izvršenja transakcije u IPS NBS sistemu - od 1,2 sekunde. U decembru je prosečna dnevna vrednost prometa bila 843,7 miliona dinara.

Instant plaćanja se trenutno mogu inicirati elektronskim bankarstvom, mobilnim bankarstvom i podnošenjem platnih naloga na šalterima pružalaca platnih usluga, u skladu s propisom. Banke su u obavezi da svojim korisnicima platnih usluga obezbede najmanje jedan način realizacije instant plaćanja.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>