• 0

Dobra prilika za mlade, ali i za poslodavce: Ovo je rok za onlajn prijavu za dualno obrazovanje

Trenutno je najtraženiji kadar iz mašinske i elektroindustrije, zatim iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine

  • 0
Studentkinje, devojke, racunar, laptop, konferencija, predavanje Foto: Lukas Olek / Caia Image / Profimedia

Poslodavci u Srbiji, koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja, do kraja januara mogu da podnesu onlajn prijavu preko veb portala Privredne komore Srbije.

Komora će od 11. do 19. januara organizovati onlajn sektorske sastanke sa predstavnicima kompanija, na kojima će biti detaljno predstavljena procedura uključivanja u ovu vrstu obrazovanja.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS, Mirjana Kovačević, kaže da je do sada više od 4.000 đaka završilo školovanje po dualnom modelu, i dodaje da je oko 70% njih našlo posao.

Zaposleni su u kompanijama u kojima su učili kroz rad ili u okviru struke, dok je 30 odsto đaka nastavilo dalje školovanje.

U tekućoj 2020/21. školskoj godini, oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, piše na sajtu, a najtraženiji su đaci iz mašinske i elektroindustrije, zatim iz oblasti ugostiteljstva, turizma i trgovine.

Prema rečima Mirjane Kovačević, na inicijativu privrede se od sledeće školske godine uvode novi profili kao što su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima, po dualnom modelu obrazovanja, Ministarstvo prosvete će doneti objavljivanjem Konkursa za upis u srednje škole, što se očekuje krajem marta.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>