• 0
 ≫ 

Deklarisanje proizvoda je ključno pitanje u ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine

 ≫ 

Skori pomaci bi se mogli očekivati i na polju deklarisanja i priznavanja dokumenata

  • 0
Ekonomska zona, trgovina

Foto: Shutterstock

- Pomaci u ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, na osnovu Vašingtonskog sporazuma, najpre bi mogli da se realizuju na pitanju deklarisanja proizvoda, u oblasti energetike i trgovine električnom energijom, kao i kroz povezivanje IT kompanija - rekao je Nenad Ðurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

On podseća da je formiran i zajednički tim komore Srbije i kosovske komore koji radi na sprovođenju delova sporazuma koji se tiču ekonomske normalizacije.

- U timu su ljudi koji su najbliži saradnici dvojice predsednika komora, i kompanija iz oblasti koje su na "dnevnom redu", ili mogu da budu interesantne za zajedničku saradnju - rekao je on.

Komore pokušavaju, ističe, da dogovor o deklarisanju proizvoda poguraju kod svojih vlada, naročito u okviru inicijative Mini Šengen.

- Nažalost, dinamika politika, naročito na tzv. Kosovu, ne ide nam na ruku. Tamo su izbori raspisani i pretpostavljam da će se sve zaustaviti na neko određeno vreme - rekao je Ðurđević.

Dodaje da komore sarađuju veoma intenzivno, da se komunikacija ostvaraju dnevno i nedeljno, mesečno se predstavnici sastaju i uživo, a nedavno je u Beogradu bio i predsednik Privredne komore iz Prištine.

Ðurđević očekuje da bi prvi pomaci u realizaciji dogovorenog vašingtonskim sporazumom mogli da se očekuju oko deklarisanja proizvoda, načina kako se deklarišu, a da to, kako kaže, nikoga ne vređa, da odgovora realnoj slici na terenu, da ne zadire u statusnu neutralnost procesa, a da omogući i otvori tržiste Srbije za kosovske proizvode.

- Nama je veoma važno da se tržište Srbije otvori nekako za proizvode sa tzv. Kosova, kao simbol i dobre volje. Postoje kompanije i proizvođači sa tzv. Kosova iz oblasti i informacionih tehnologija i poljoprivrede, koji bi mogli da plasiraju svoje proizvode u Srbiju, ali ih neujednačeno deklarisanje proizvoda u tome sprečava - rekao je on.

Marko Čadež

Marko Čadež / Foto: PKS

Razgovori sve intenzivniji

 

Skori pomaci bi se mogli očekivati i na polju deklarisanja i priznavanja dokumenata.

- To bi pomoglo da pojasnimo našim privrednicima koji se bave energetikom ili trgovinom električnom energijom kako da sada, posle sprovođenja Briselskog sporazuma iz dela energetike, nastave svoje poslove - kaže savetnik predsednika PKS, i dodaje da pomake očekuje i u povezivanju kompanija iz IT industrije.

- Tu je komunikacija u cloud-u, gde se nalaze proizvodi, pa se izbegava ta vrsta prepreka i barijera koja postoji za robu koja je fizički predmet i mora da putuje - objasnio je on.

Iako razgovori komora nisu ni prestajali, kako kaže, posle potpisivanja Vašingtongskog sporazuma su intenzivirani. Ðurđević ističe i da je u okviru rada, po Vašingtonskom sporazumu, PKS sa komorom Albanije izabrala privrednike i kompanije koje bi se našle sa predstavnicima DFC-a.

- Nadležnost DFC kancelarije u Beogradu je čitav region, a privrednike i kompanije smo izabrali kako bi DFC-u pomogli da se upozna sa situacijom u Albaniji. Naročito sa onim kompanijama koje će sutra da eventualno rade, ili da investiraju uz podršku DFC-a, na koridorima koji će povezivati Jadransko more sa Centralnom Evropom preko tzv. Kosova i Srbije - zaključio je.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>