• 0

Čelnik SZO zabrinut: Okončajte bilateralne ugovore, siromašne zemlje ostaju bez vakcina

Infekcije kovida-19 su zabeležene u više od 210 zemalja i teritorija, otkako su prvi slučajevi zaraze identifikovani u Kini, u decembru 2019. godine

  • 0
Pfizer BioNTech Fajzer Biotek vakcina koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Šira primena vakcine protiv kovida-19 je u toku, ali pre svega u bogatim zemljama, kao što su Velika Britanija ili SAD. Zapad je "sebe obezbedio", a šta je sa ostalima?

To se i dalje pita čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adhanom Gebrejesus, koji upozorava da je potrebno okončati bilateralne ugovore između bogatih nacija i kompanija za proizvodnju vakcina, jer su "siromašne države ostavljene na cedilu".

On je juče rekao da postoji "jasan problem", jer države koje imaju ograničene budžete i niska primanja po prosečnom stanovniku, ne dobijaju dovoljne količine aktuelne vakcine.

- Bogate zemlje uzimaju većinski deo ponude - apeluje Tedros Adhanom Gebrejesus, i poziva države i proizvođače vakcina da prestanu da sklapaju bilateralne sporazume.

SZO je ranije ove nedelje rekla da je COVAX prikupio šest od sedam milijardi dolara koliko je tražio za 2021, kako bi pomogao u finansiranju isporuka za 92 zemlje u razvoju - sa ograničenim ili nikakvim mogućnostima za samostalnu kupovinu vakcina.

Do sada su bogate države, uključujući Britaniju, članice Evropske unije, Sjedinjene Države, Švajcarsku i Izrael, bile na čelu redova za isporuku vakcina od kompanija kao što su Fajzer/BioNtek, Moderna i AstraZeneka.

Skoro 88 miliona ljudi je, globalno, zaraženo novim virusom, a oko 1,9 miliona je preminulo od posledica kovida-19, prema podacima Rojtersa.

Infekcije su zabeležene u više od 210 zemalja i teritorija, otkako su prvi slučajevi zaraze identifikovani u Kini, u decembru 2019. godine.

Video: Nastavak vakcinacije zdravstvenih radnika, danas na redu i opšte bolnice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>