• 11

Beograd je raj za rad od kuće: Zauzeo 3. mesto na listi 50 svetskih gradova

Ispred naše prestonice su samo Talin i Tbilisi

  • 11
Komp, laptop, prvi dan nove godine

Foto: Unsplash, Tanjug/Strahinja Aćimović

Digitalnih nomada biće sve više u 2021. i narednim godinama, pre svega zato što se rad na daljinu "odomaćio" u maltene svim delovima sveta.

Šta treba radniku koji radi na daljinu? Osim opreme, primarno - laptopa, potrebni su mu dobar internet, relativno jeftino mesto za stanovanje/grad u kojem se nastani privremeno, zatim prijatna atmosfera, društveni život, priroda, ukusna hrana.

Dosta toga digitalni nomadi su pronašli u prestonici Srbije, pa je tako portal Big Seven Travel stavio Beograd na 3. mesto, među čak 50 svetskih gradova, a reč je o listi "najboljih mesta za rad na daljinu" (remote work).

Ispred su samo Talin (Estonija) i Tbilisi (Gruzija), a iza sebe Beograd ostavlja Bali, Čiang Mai, Berlin, Singapur, Buenos Ajres, Hanoi, Ljubljanu, Vankuver itd.

Kada je pravljena ova lista, u obzir su uzeti razni faktor, kao što su povoljni uslovi za život i pristup internetu napolju (parkovi, lokali). O Talinu smo više puta pisali, i ne čudi što je na prvom mestu, s obzirom na istaknutu digitalnu ekonomiju.

Tbilisi je takođe uveo vizu za radnike na daljinu tokom pandemije kovida-19, a mimo toga, grad raspolaže velikim proslovnim prostorima, znatno jeftinijim nego u zapadnom delu Evrope.

Kao glavna prednost Beograda, navodi se mnoštvo galerija, prodavnica i kafića u pešačkim zonama, kao i veliki broj prostora za rad, dobro opremljenih, i sa neprekidnim brzim internetom.

Pomenuti portal navodi i da mesečno rentiranje prostora za "coworking" u Beogradu košta oko 100 dolara, kao i da digitalnom nomadu za 30 dana treba oko 1.425 dolara za život.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mostar

    9. januar 2021 | 10:02

    To je samo za birokratiju, ja ne mogu mašinu stavit na balkon

  • kasna jesen

    9. januar 2021 | 10:08

    Mislio sam da ce prvo mesto biti Koh Samui ili Pattaya,ocigledno nisu upoznati

  • Linija 581

    9. januar 2021 | 10:49

    Moja kćerka od aprila prošle god je na radu od kuće, odkazala stan u Bg u junu, dakle sedam meseci samo na stanarini uštedela 1400€ kod kuće je sve besplatno od interneta pa redom (zašta inače služe roditelji), ali sam rad izgleda ovako iz spavaće sobe u pižami ulazi u dnevni boravak i kreće sa radom od 08-15h neretko i duže. Neko bi rekao uuu super ali nema tu kontakta sa spoljnim svetom, sumorno i dosadno iz dana u dan, tako da joj kao i svima nedostaje život od ranije, ali svi se nadamo da će ovo proći.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>