• 4

Mali: Srbija je uspešno završila aranžman s MMF, ispunili smo sve ciljeve

Ministar finansija u Vladi Srbije kaže da će već tokom januara biti vođeni razgovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom programu

  • 4
TURIZAM UGOSTITELJSTVO MINIMALAC

Siniša Mali / Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je danas da je Srbija uspešno završila aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pod nazivom "Instrument za koordinaciju politika", te da je ovo poseban uspeh, imajući u vidu da je 2020. u ekonomskom smislu bila teška za sve zemlje sveta.

- U uslovima pandemije i svetske ekonomske krize mi smo tokom prošle godine nastavili da sprovodimo reformske ciljeve koji su planirani u okviru aranžmana sa MMF-om, kao što je završetak transakcije za prodaju Komercijalne banke - rekao je Mali, a saopštilo je resorno ministarstvo.

On je istakao da je Srbija u tim otežanim uslovima uspela da izmeni okvir zapošljavanja u javnom sektoru tako da on bude fleksibilniji, da usvoji metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, i da usvoji strategiju politike vlasništva u javnim preduzećima.

- Dok smo sa jedne strane radili na tome da pomognemo privredi i građanima da lakše prebrode krizu, sa druge strane smo sprovodili reformske ciljeve iz našeg aranžmana. Srbija je ostvarila svoje planove i MMF je to prepoznao i pohvalio - istakao je ministar finansija u Vladi Srbije.

Ukazao je i na to da MMF u svom izveštaju prognozira privredni rast Srbije od 5% u 2021. i 4,5% u 2022. godini, kao i da ocenjuje da je veliki fiskalni paket imao važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku.

- I najvažnije finansijske institucije na svetu, kao što je MMF, potvrđuju odlične rezultate Srbije kada je reč o privrednom rastu. Do takvih rezultata nije došlo slučajno, već zahvaljujući pravovremenim i efikasnim ekonomskim merama za pomoć privredi. Pomogli smo privrednicima da se održe na stabilnim nogama, sačuvali smo radna mesta i punu zaposlenost, omogućili smo privrednim subjektima da budu likvidni i da čak dalje investiraju u razvoj svojih biznisa - naglasio je Mali.

Grafikon rasta, berza, ekonomija

Foto: Shutterstock

Ministar kaže da će, prema oceni MMF-a, fiskalni deficit od 3% bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini obezbediti da se učešće javnog duga u BDP-u smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

- Ponosni smo na našu politiku upravljanja javnim dugom, koji se smanjio u vreme najveće svetske ekonomske krize, tako da smo 2020. godinu završili sa javnim dugom na centralnom nivou države od 56,8%. Dakle, govorimo o godini kada su se države zaduživale ne vodeći više računa ni o kamatnim stopama, ni o visini duga - konstatuje Mali i dodaje:

"Mi smo u takvim uslovima vratili Azerbejdžanu dug od 172,7 miliona evra, upravo novcem od prodaje Komercijalne banke, čime smo uštedeli građanima Srbije 25,9 miliona evra na kamatama koje bi plaćali do 2027. godine. To je odgovorno upravljanje javnim dugom i novcem građana Srbije".

Kalendar januar 2021, novac dinari

Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Ispunjeni ciljevi

 

- Reč je o nekoliko desetina ciljeva koji su bili planirani u okviru aranžmana, a koji treba da pomognu našoj državi da bude na pravi način uređena, da privrednici budu zadovoljni poslovnim okruženjem, a građani kvalitetom života - naveo je Mali.

On je dodao da smo "uspostavili i "švajcarsku formulu" za rast penzija, formirali Komisiju za sprovođenje kapitalnih investicija i usvojili Uredbu o upravljanju kapitalnim projektima; razdvojili smo osnovne i sporedne delatnosti u okviru Poreske uprave, smanjili smo broj organizacionih jedinica u toj upravi tako da ona efikasnije posluje, uspostavili jedinicu u okviru Ministarstva finansija koja se bavi fiskalnim rizicima, prodali prvi paket problematičnih potraživanja banaka u stečaju i objavili prodaju drugog i poslednjeg paketa".

Siniša Mali ističe da je Srbija prodala državni udeo u Jubmes banci, implementirala FATF mere kako bismo sprečili pranje novca, formirala radnu grupu za razvoj tržišta kapitala… Zaključuje s tim da će već tokom januara biti vođeni razgovori sa MMF-om o novom programu.

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je u petak, 8. januara, odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ej !!!

    9. januar 2021 | 11:32

    A penzije danas uplate po starom bez povecanja.Govorili ste na sva usta u januaru povecanje.

  • Zoki

    9. januar 2021 | 13:06

    Ajde vec jednom prestanite pricati o ppvisici penzija i plata,ryzmislite malo koliko ce dobiti povecanje ljudi koji rade za minimalac ili penzioneri sa primanjima od 10.000.hiljada i manje,koliko su poskupele rezije,porezi ,hrana,sredstva za higijenu,zasto nedate kolika je potrosacka korpa.

  • nacionalista

    9. januar 2021 | 11:11

    Opet kredit?!najaci smo!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>