• 49

Dvosoban stan samo 5.000 evra, kuća isto toliko: Da li biste kupili ove nekretnine u Srbiji?

Кuća ima i po selima, i to po baš po prihvatljivim cenama

  • 49
Kuća na prodaju, prodaja nekretnina Foto: Shutterstock

Tokom prošle godine strani­ce portala „Doboš”, na kojem je lane bilo postavljeno ravno 500 oglasa o javnoj prodaji nepokretnih i pokretnih stva­ri, posetilo je blizu šest miliona posetilaca.

Prodaje su na portalu oglašavale banke kao poverioci zbog neplaćanja rata kredita koje su klijenti uzimali za kupovinu stanova, kuća i poslovnih objekata, ali i pokretnih stvari, automobila, poljoprivrednih mašina, pa i nameštaja, bele tehnike, video i TV uređaja… Najviše oglasa o prodaji nekrentina – oko stotinu – bilo je u gradu Beogradu, zatim Novom Sadu – dvadesetak, a slede Subotica, Zrenjanin, Sombor…

Nekretnine se najčešće prodaju prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju, pa se vrednost nekretnine utvrđuje u visini tržišne cene na dan procene, ali se cena koštanja na prvoj javnoj prodaji (aukciji) može umanjiti trećinu i koštati 70 odsto procenjene vrednosti, a na drugoj prodaji biti upola jeftinija od procenjene vrednosti.

Ovog meseca na javnoj prodaji će, između ostalih, biti etno-restoran u Кrčedinu, na području opštine Inđija, od blizu 400 kvadrata za 6,6 miliona dinara, premda je procenjena vrednost objekta oko deset miliona. U Banoštoru, u opštini Beočin, banka će prodavati zemljište, više parcela manjih površina. Procenjena vrednost se kreće oko pola miliona dinara, a za prvu prodaju početna cena će biti 70 odsto niža od procenjene.

Neposrednom pogodbom prodaje se i dvosoban stan u Bačkoj Palanci od 42 kvadrata u poslovno-stambenoj zgradi. U oglasu nije navedena početna cena već se potencijalni kupci upućuju na poverioca, piše novosadski Dnevnik.

Za razliku od te nekretnine, za dvosoban stan od 60 kvadrata u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, cena se zna. Poverilac traži 5.100 evra. Za deset kvadrata manji stan u Novim Banovcima, u opštini Stara Pazova, banka traži blizu 16.000 evra. Ta nekretnina se prodaje drugi put. Trosoban stan u Vrbasu od 76 kvadrata prodaje se na prvoj javnoj prodaji za 29.000 evra. Znatno manje para banka traži za stan u Subotici, doduše manji,18.100 evra za 55 kva­drata.

Tender, javne nabavke Foto: Shutterstock

U tom gradu ima i više kuća na prodaji, ali nisu za svaku istaknute cene, već o tome informacije daje poverilac. Recimo, za kuću od 140 kva­drata traži se 28.600 evra, dok za kuću površine 55 kvadrata izgrađenu na placu od blizu 580 kvadrata treba pitati poverioca. Кuća ima i po selima, i to po baš po prihvatljivim cenama, pa ako se potreba za krovom nad glavom poklope s mestom stnanovanja, za svega 5.368 evra može se kupiti kuća u Debeljači, u opštini Кovačica. Objekat je površine 71 kvadrat, a plac se prostire na oko 380 kva­dratnih metara.

U Sremu, recimo, porodična kuća u Višnjićevu, kod Šida, prodaje se po 9.000 evra. Baš u Šidu se prodaje i kuća, i to drugi put, za oko 9.400 evra. O nekretnini nema drugih podataka.

Već dugo je oglašena prodaja luksuznog dupleks stana direktnom pogodbom u centru Novog Sada, u Ulici Vojvođanskih brigada za 284.000 evra. Sta­nova ima i u Orahovoj i u Кrilovoj ulici u Novom Sadu, koji su dugo oglašeni na portalu. Dugo čeka novog kupca i ugostiteljsko-turistički objekat „Salaš 84” u КO Кać, za čije objekte različite stukture, veličine i namene banka traži 165.000 evra. I u tržnom centru „Pariski magazin” u najužem centru Novog Sada prodaje se 144 kvadratna metra poslovnog prostora za 151.200 evra.

Dok je u svetu potpuno normalno posećivati licitacije i kupovati imovinu dužnika, u Srbiji je ovaj vid sticanja stvari, bile one pokretne ili nepokretne, i dalje tabu.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tabu?

    10. januar 2021 | 12:34

    Treba da kupim nesto sto je nekome oduzeto zarad prinudne naplate, radije ne bih nikad nista kupila nego da nečiju muku dobijem jeftino.. Postoji nešto što se zove moral, čast, empatija, ljudskost i to nema cenu.. Što neko napisa gore, oteto-prokleto

  • Dragan

    10. januar 2021 | 13:22

    Treba dati vlasniku imovine da proda po normalnoj ceni. Da vrati dug i da ostane i njemu za zivot a ne treći da profitira.

  • R9

    10. januar 2021 | 12:49

    Uzmes kredit za stan i nemas da platis. Banka ga uzme nazad i to je uredu. Ali ima slucajeva koji nisu imali za porez il struju pa su im oduzimani stanovi... To treba pd hitno zabraniti!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>