• 3

Utihnuli milijarderi koji su podržavali Trampa: Dok u SAD vlada haos, od njih ni glasa

Samo nekolicina od nekoliko desetina najbogatijih Trampovih donatora se oglasila

  • 3
Tramp, poraz, gubitak, novac gori

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP

Oni su u predsedničkoj kampanji podržavali Dolanda Trampa. Aplaudirali su mu kada je smanjivao poreze. Klicali su kada je berza skakala. A danas je najčešći zvuk koji dolazi od najbogatijih Trampovih pristalica i donatora - tišina.

Dok haos vlada u Beloj kući, a demokrate spominju i impičment, samo neznatan broj ovih milijardera ima nešto da kaže povodom trenutne situacije, ali i o predsedniku kog su do nedavno obasipali milionima dolara tokom predsedničke kampanje.

- Izvinite, nisam trenutno slobodan - odgovorio je jedan od njih, Piter Tiel.

- Ne, hvala vam - rekao je milijarder Tomas Peterfi.

A i ostali su imali slične izgovore na pozive novinara Blumberga, od "nisam sada spreman za medije", preko "ne znam šta se dešava, pa ne mogu ni da komentarišem", pa sve do "ne verujem mejnstrim medijima, a nisam bio prisutan".

Samo nekolicina od nekoliko desetina najbogatijih Trampovih donatora dala je neki komentar, ali niko nije pristao na širi intervju. Njihova tišina odjekuje glasno, posebno ovih dana kada je turbulentan mandat eskalirao u pravi haos koji je šokirao svet, jer su u protestima ljudi izgubili živote.

Protest, Vasington, tramp, Jake Angeli

Protest u Vašingtonu, Foto: Profimedia/AFP

Pojedine Trampove bogate pristalice oglasile su se protiv nasilja. Među njima je i Stiven Švarcman, iz Blekston grupe, čovek koji je ukupno dao više novca za Trampovu kampanju nego bilo ko drugi.

Zavođena obećanjima o smanjenju poreza i deregulacijiKorporativna Amerika je oduševljeno podržala predsednika Donalda Trampa posle pobede 2016. godine.

Ali taj odnos je pukao jer Tramp nije uspeo da osudi rasizam, napao je velike američke kompanije, ignorisao klimatsku krizu i uveo carine. A razvod je završen na spektakularan način ove nedelje, nakon što su Trampove pristalice upale u američki Kapitol.

Kada je Tramp stupio na dužnost, poslovna zajednica je u početku pohvalila poslovnu agendu predsednika i izvršnog direktora: krajem 2016. uticajna lobistička grupa Poslovni okrugli sto bodrila je Trampov ekonomski tim i obećanja o smanjenju poreza.

Odnos Trampa i Korporativne Amerike uvek je bio pun uspona i padova. A izvršni direktori su pružili dozu morala tokom turbulentne Trampove ere.

Video: Tramp konačno priznao poraz: Naše putovanje tek počinje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    11. januar 2021 | 12:08

    Ima ih samo su blokirani

  • Бонвиван

    11. januar 2021 | 13:47

    Било је то и код нас када је једном клубу било забрањено уплаћивати било какву финансиску помоћ све док се не склони један од најуспешнијих тренера у веома популарном спорту!!!

  • Ana

    11. januar 2021 | 10:54

    Pacovi napustaju brod koji tone i ludog kapetana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>