• 4

Eksplozija rakete, veštačka inteligencija, privatnost, neredi u SAD: Svi sukobi Zakerberga i Maska

Iako su čak i sarađivali, čini se da među njima nema ljubavi

  • 4
Mark Zakerberg, Ilon Mask

Foto: Tanjug/AP

Više od četiri godine unazad, Ilon Mask i Mark Zakerberg sukobljavaju se oko maltene svega: od veštačke intelgencije do raketa, a sukob je zaoštren poslednjim tvitovima Maska, vlasnika kompanija Tesla i SpaceX, u kojima za nerede u Vašingtonu krivi Fejsbuk.

Dvojica mogula ne kriju svoje rivalstvo. Kada je eksplozija SpaceX rakete uništila Fejsbukov satelit 2016. godine, Zakerberg je u saopštenju za medije rekao da je vrlo razočaran zbog svega što se desilo.

To bi bio prvi Fejsbukov satelit u orbiti i obezbedio bi pokrivenost internetom u manje razvijenim delovima zemlje. Dvojica milijardera nalaze se među najbogatijim ljudima sveta, tačnije, Ilon Mask je zvanično na vrhu sveta po bogatstvu, a iako su čak i sarađivali, čini se da među njima nema ljubavi.

Druga rasprava imala je veze sa veštačkom inteligencijom. Za razliku od Zakerberga koji smatra da veštačku inteligenciju treba ubrzano razvijati, Mask smatra da bi morala biti zakonski regulisana, jer njeno korišćenje zahteva veliki oprez.

- Pričao sam sa Markom o tome, ali njegovo znanje o ovoj temi je ograničeno - odgovorio je Mask na Zakerbergove kritike.

Kada se Fejsbuk suočavao sa skandalom "Kembridž analitika", Mask je javno obrisao Fejsbuk stranice svojih kompanija, jer se "ježi" od te platforme.

Nakon što je, tokom pomenutog skandala, osnivač WhatsApp-a Brajan Ekton tvitnuo: "Vreme je, obrišimo Fejsbk", Mask je odgovorio: "Koji Fejsbuk?".

 

Fanovi su pitali da li to znači da će obrisati stranice svojih kompanija, Mask je zajedljivo odgovorio da nije znao ni da ih imaju, a i da ionako "izgledaju jadno".

Ubrzo potom su obe stranice nestale sa Fejsbuka. 

Sličnim tonom nastavo je i u 2020. godini. Kada je glumac Saša Baron Koen zatražio veću regulativu za Fejsbuk, Mask je još jednom pozvao sve ljude da ugase svoje Fejsbuk aplikacije.

Poslednje u nizu, Mask je optužio Fejsbuk za nerede u Vašintonu. On je podelio fotografiju kojom sugeriše da je osnivanje kompanije Fejsbuk dovelo do incidenata u Vašingtonu, zahvaljujući "domino efektu", tako što je na prvoj domini pisalo "sajt na kome se ocenjuje izgled žena u domu".

 

Ovo se odnosi na internet stranicu koju je davne 2003. godine napravio Zakerberg, a na kojoj su njeni posetioci mogli da ocenjuju izgled žena.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    11. januar 2021 | 14:02

    Ova dvojica su opasni po covecanstvo..kao oni negativci iz Jemes Bond filmova.

  • 😂

    11. januar 2021 | 13:26

    Od njih dvojice ne bi ispao ni jedan valjan.

  • M.K.

    11. januar 2021 | 22:13

    Nije samo Facebook generalno social media i elektricrni talasi koji uticu na ljude.Što se veštacke inteligencije tice tu je Elon Musk definitvno u pravu,to mora da se zakonski reguliše pogotovo taj neuralink sistem gde racunari preuzimaju kontrolu nad našim mislima.Covecanstvo mora da ostane dominantna spezija a ne mašine i racunari.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>