• 3

Hoće da privuku znanje, ne samo novac: Komšije odlučile da daju pasoše naučnicima i stručnjacima

"Ljudski kapital će proizvesti novi kapital", smatraju u Crnoj Gori, a prema aktuelnom programu može biti dodeljeno do 2.000 pasoša

  • 3
Kolasin, Tivat, crnogorski pasos

Foto: Shutterstock, Wikpedia

- Vlada Crne Gore će izmenom programa ekonomskog državljanstva omogućiti visokokvalifikovanom kadru, narocito u oblastima nauke i tehnologije, da dođe do crnogorskog državljanstva - najavio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je rekao da je crnogorski premijer, Zdravko Krivokapić, iskazao nameru vlade te zemlje da promeni program ekonomskog državljanstva u program državljanstva za visokokvalifikovani kadar.

Milatović je rekao da će biti urađena analiza postojećeg programa ekonomskog državljanstva i da će se raditi na modifikovanju postojećeg modela.

Objasnio je da će biti potrebno da se uradi detaljna analiza efekata primene aktuelnih projekata koji se već realizuju u oblasti turizma i njihov doprinos stvaranju dodate vrednosti u kratkom i srednjem roku.

- To će svakako doprineti kreiranju optimalnog modela dalje realizacije programa i njegove preorijentacije sa jednog na drugi model - rekao je Milatović.

Taj drugi model, kako je naveo, podrazumevao bi privlačenje znanja i veština, odnosno ljudskog kapitala, koji će proizvesti novi kapital, ili pak model koji će podrazumevati njihovu kombinaciju, uz primat privlačenja visokokvalifikovanog kadra i znanja.

Trogodišnji program za sticanje crnogorskog državljanstva kroz ulaganje i investicije, koji je počela vlada bivšeg premijera Duška Markovića, počeo je 1. januara 2019. godine i može biti dodeljeno do 2.000 pasoša.

Video: Gasi se Montenegro Airlines-a, njen pilot se na najemotivniji način oprostio - u obliku srca!

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    11. januar 2021 | 11:44

    Ha ha ha... Oni da privuku stručnjake? Neka vrate ove silne stručnjake iz Srbije, što zauzeše silna direktorka mesta.

  • Strucnjak za belo

    11. januar 2021 | 15:25

    Pasos ne trebam samo posao,praksu imam!Hvala!!!

  • sasa

    22. februar 2021 | 11:57

    crnogorski sam drzavljanin strucnjak u ugostiteljstvu turizmu costumer care u imam cornell univerzitet a u dragoj domovini sam bez posla.... strasno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>