• 0

Samovozeći auto spojio je dva svetska diva: Ugovor bi trebalo da bude potpisan do marta

Hjundai je pre neki dan napravio pometnju, jer je rekao da će sarađivati s Eplom, a onda je povukao izjavu. Ali, lokalni mediji pišu da je plan o saradnji ipak sve bliže realizaciji

  • 0
Apple car, Hyundai Ioniq

Foto: Twitter/@appleinsider, Hyundai

Svetske kompanije Hjundai i Epl imaju plan da, ipak, potpišu ugovor o saradnji do marta 2021, a on se odnosi na autonomna električna vozila.

Ovo je najnovija vest, koju je preneo Rojters, nakon pometnje nastale u medijima. Južnokorejska auto- kompanija je, najpre, rekla da je u ranoj fazi pregovora sa proizvođačem iPhone-a, ali je povukla tu izjavu nekoliko sati kasnije.

Ipak, po svemu sudeći, dva giganta će sarađivati, sa ciljem da svetu ponude električna, odnosno više ekološka vozila, koja mogu sama da upravljaju. Rojters se poziva na navode lokalnog medija Korea IT News, objavljene juče, a ideja je da proizvodnja krene 2024. godine u SAD.

U lokalnim medijima se, između ostalog, navodi da kompanije nameravaju da lansiraju samovozeći električni automobil 2027. godine, zbog čega su akcije Hjundija porasle za skoro 20%.

U petak su, navodno, stizale ponude drugih kompanija koje se bave e-vozilima - na adresu južnokorejskog diva, za potencijalnu saradnju, ali je ostalo nejasno da li će Hjundai, ipak, biti veran "Amerikancu".

Južnokorejski portal dalje piše da tržišna kapitalizacija Hjundaija povećana za oko osam milijardi dolara, a takođe su za više od 8 odsto porasle kompanije njegove podružnice - Kia Motors.

Eplove akcije nisu registrovale tako snažan rast poslednjeg trgovinskog dana u prošloj nedelji, ali su njegovi investitori još krajem decembra odreagovali na vest da je tehnološki gigant konačno krenuo napred s planovima za izlazak na tržište automobila.

Video: Cena najjeftinijeg sata je u iznosu komfornijeg stana u centru Beograda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>