• 0
 ≫ 

Da li je Gugl postao "kompanija iz pakla"? Sindikat raste iz dana u dan, prati se svaki mejl radnika

 ≫ 

U sindikatu je trenutno više od 600 radnika

  • 0
Google kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Gugl je, navodno, zatražio od svojih stručnjaka da dobro prouče mejlove nezadovoljnih zaposlenih u SAD i Kanadi, i da potraže elemente koji mogu da unesu nered među radnike, jer se broj članova sindikata u tim zemljama ozbiljno povećava.

Radnici koji vode interne grupe preko mejlova poslati su na obuku, kako bi naučili da ih moderiraju i da nauče da označe osetljive i kontroverzne komentare.

Firma je, takođe, podsetila zaposlene da zajedničke prostorije služe samo za posao i ni za šta drugo. 

Sve ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je 200 Guglovih radnika formiralo jedan od prvih sindikata u Silicijumskoj dolini, a sada ih u sindikatu ima više od 600.

Članovi novog sindikata rekli su da žele da se njihov glas čuje, ne samo o platama i zaštiti od diskriminacije i maltretiranja, nego i o širim etičkim pitanjima u vezi s poslovnim poduhvatima Gugla.

Gugl se poslednjih godina sukobio s nekim zaposlenima zbog ugovora s vojskom, plana za kreiranje cenzurisane pretrage u Kini.

Protesti radnika Gugla 2018. prisilili su kompaniju da prekine ugovor o veštačkoj inteligenciji s Pentagonom, dok su pobune zaposlenih, uključujući odlazak hiljada radnika, takođe navele kompaniju da ograniči upotrebu prisilne arbitraže iste godine.

Osnivanje sindikata povećalo je napetost između tehnološkog diva i njegovih zaposlenih koji su se prethodnih godina često žalili na etička pitanja u razvoju proizvoda, neprimereno rešavanje žalbi o seksualnom uznemiravanju na radnom mestu i na nedovoljnu zaštitu prava radnika u Silicijumskoj dolini gde je takvo udruživanje radnika retko.

Gugl je saopštio da pokušava da stvori podsticajno radno okruženje, ali je ranije nagovestio da sa novim sindikatom neće direktno pregovarati.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>