• 19

I ove godine bez masovnih slavlja i svadbi: Termini u restoranima rezervisani, parovi kao na iglama

Tokom prošle godine sklopljeno je 10.000 brakova manje nego inače

  • 19
venčanje, balon, firma

Foto: Unsplash

Pandemija korona virusa upropastila je snove mnogih parova o velikom venčanju. Prvo su odložene prolećne svadbe - zbog karantina. Onda su odložene letnje svadbe - zbog ograničenja broja gostiju. Na kraju su odložene i jesenje svadbe - zbog sveopštih mera. Retko koja je otkazana, već su sve pomerene za isti, ili sličan datum ove godine, a prema nezvaničnim informacijama i u 2021. će na slavljima moći da prisustvuje maksimum pedesetak ljudi, zbog čega će mnogi parovi odlučiti da još jednom odlože veselje.

Svake godine u Srbiji se venča oko 30.000 parova, dok je tokom prošle godine sklopljeno 10.000 brakova manje nego inače. Pojedini parovi su odlučili da se samo venčaju u opštini, a da slavlje odlože za bolje dane, dok su mnogi, izgleda, odlučili sve da pomere za ovu godinu.

Ipak, kako za Telegraf Biznis kažu iz Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, ni ova godina najverovatnije neće biti godina velikih slavlja.

- Na slavljima će, prema našim informcijama, moći da bude od 30 do 50 ljudi, u zavisnosti od veličine objekta. I to sve uz vakcinaciju koja polako kreće - kaže Georgi Genov, direktor ovog Udruženja za Telegraf Biznis.

Zanimljivo je da u mnogim restoranima većina termina tokom proleća, leta i jeseni već sada načelno rezervisana. 

svadba venčanje

Foto: Pixabay

- Kako nam je ko prošle godine otkazivao zbog pandemije, tako su pomerali za isti, ili sličan datum ove godine. Bilo je čak i onih koji su zgrabili popularnije datume koji su im prošle godine izmakli jer nisu započeli pripreme na vreme. Skoro svi datumi su nam uslovno popunjeni, ali nismo ljudima uzimali nikakav avans, ništa za rezervaciju, jer ne znamo ni mi, a ni oni kakve će ove godine biti situacija - objašnjavaju u jednom prestoničkom resotranu.

Mnogi parovi su venčanje zakazali pod određenim uslovima koji su važili baš u tom trenutku, tokom promocija i akcija, pa je pitanje da li će promotivne cene menija imati ekonomskog smisla godinu dana kasnije, posebno ako uzmemo u obzir to kako je pandemija uticala na prihode restorana i hotela koji su gro svojih poslova morali da otkažu.

Takođe, pitanje je koliko će parovima koji jedva čekaju da proslave ulazak u brak odgovarati opcija da slavlje naprave za relativno uzak krug ljudi, bar imajući u vidu tradicionalne gabarite srpskih veselja.

venčanje, balon, firma

Foto: Unsplash

Kapare za restoran, venčanicu, muziku i dekoraciju stoje kod onih koje su angažovali, ali i dalje ne znaju do kada će svadbu odlagati.

- Suprug i ja smo se venčali u septembru 2019. godineu opštini, dva meseca pre nego što sam se porodila. Tada nismo mogli da nađemo termin u restoranima, pa smo rešili da pomerimo slavlje za 2020. godinu,opet za septembar. Taj datum smo morali da otkažemo zbog korone, pa smo svadbu pomerili za septembar 2021. godine, ali ako uslov bude da možemo da pozovemo samo 50 ljudi, najverovatnije ćemo ponovo da je pomerimo. Kad smo čekali ovoliko, šta je još godinu dana - priča za Telegraf Biznis Gorica Mitrović.

Takvi planovi ni malo se ne sviđaju vlasnicima restorana i hotela koji ovu sezonu svadbi čekaju kao ozebao sunce, kako bi napokon popravili saldo.

- Trebalo bi da se zna nešto više posle 14. januara. Važno je da unapred znamo šta da planiramo i mi, a i parovi koji planiraju veselje - kaže Genov.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    12. januar 2021 | 20:26

    Ma mislim sta vam treba vise osim ljubavi i dva svedoka,pravite takve pompe o svdbe ,na stotine svatova,podignuti krediti za svadbu, i maltene u istoj godini se razvedete i onda cemu i tolika zudnja za sve tom ceremonijom,licno sam znao neke parove kako su tako neslavno posle sve te ceremonije se razisli,ocigledno nije bilo ni ljubavi iskrene ,neho ko zna kojih su ih porivi spojili

  • Mirko

    13. januar 2021 | 06:37

    Svadbe se organizuju da mladenci zarade na kovertama. Ali nakon korone koverte ima da budu uglavnom prazne ili sa simboličnim apoenima. Ko se voli ne treba mu velika svadba. Narod se tokom 2020te odmorio od tih isforsiranih pompi.

  • Lejla

    13. januar 2021 | 07:31

    Što veća svadba...to kraći brak...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>