• 8

Ko će ubuduće da radi kao "na traci"? Mladi Kinezi bi više da uživaju, i zato hrle u državne firme

Rešeni su da odbace "996" poslovnu kulturu, koja podrazumeva 72 radna sata u nedelji

  • 8
Kina, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Mladi kineski radnici bune se protiv stroge poslovne kulture koja vlada u toj zemlji, a reč je o tzv. "996" sistemu, što znači da zaposleni rade od 9 sati ujutru do 21 sat uveče, šest dana u nedelji.

Ova azijska zemlja je poznata po radoholičarima, mada je takav tempo rada u dobroj meri i nametnut. "996" je postao standard vremenom, za razliku od zapadnjačkog sistema, koji uglavnom podrazumeva rad pet dana u nedelji, od 9 sati ujutru do 17 časova.

Ipak, nevezano za navike i kulturu, čovek je čovek, i nije uvek u stanju da istrpi taj pritisak. U prvoj nedelji ove 2021, jedan 22-godišnjak se samo srušio i umro, dok je šetao po kući, u 01:30h, i razgovarao sa kolegama iz kompanije za e-trgovinu "Pinduoduo Inc.".

Generacija Z počinje da se buni protiv radoholičarske kulture. Nova filozofija uzela je maha tokom pandemije, i nazvana je "dodirivanje ribe". Izraz potiče od idioma koji kaže da je najbolje vreme za ulov ribe kada je voda mutna.

Uz šefove, koji su ometeni izazovima poslovanja usred silnih blokada, mladi se odmaraju na poslu, pružaju minimum, odlaze na česte pauze u toalet i odbijaju da rade prekovremeno.

Nedavno smo pisali o tome da je jedna kineska firma počela da naplaćuje odlazak u toalet, samo jedan put je besplatan, jer kako kažu - radnici zabušavaju i puše predugo u toaletu.

Ovakav "ležerni odnos" je odraz razočarenja generacije Z zbog niskih plata, a ogromnog napora. Prošle godine je Kina dobila rekordnih 8,7 miliona diplomaca. Preko 80% anketiranih nadalo se da će zaraditi najmanje 5.000 juana (770 dolara) mesečno na svom prvom poslu.

Na kraju je manje od 30% zaradilo toliko. Kakva je svrha truda za tako malo novca?, pitaju se. Državna preduzeća koja plaćaju manje, ali nude bolje uslove, postala su predmet pažnje mladih Kineza.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    12. januar 2021 | 15:41

    Toliko lud narod nisam nikad video. Radis po ceo Boziji dan od 9 do 21,dodjes kuci, trepnes i vec moras na posao. Samo budale bi na to pristale...

  • Vlada

    12. januar 2021 | 16:33

    Još malo i dušu će nam uzeti. Plate mizerne, vremena nema, samo posao. Zajebi taj život. Rešenje, bežati negde na selo i uživati u životu

  • Sara

    12. januar 2021 | 16:31

    Isto kao u Srbiji ljudi imaju samo dve zelje ili dase zaposle u drzavne firme ili da odu iz Srbije..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>