Skače cena goriva u Srbiji? Stekli se uslovi za povećanje akciza, evo i za koliko

Kako su ranije rekli iz UNKS za naš portal, naftaši gotovo po pravilu preliju akcize i na cene za potrošače

Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne

Foto: Pixabay, Telegraf

Na osnovu objavljenog indeksa potrošačkih cena u prošloj godini stekli su se uslovi za povećanje akciza na derivate nafte pa se očekuje da će se od svake litre benzina i dizela u budžet Srbije uplaćivati više za oko 0,9 dinara, odnosno 0,7 dinara po kilogramu TNG.

Potrošačke cene u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2019. godine veće su za 1,3 procenta objavio je Republički zavod za statistiku pa će za toliko, u skladu sa Zakonom o akcizama, biti povećani i nominalni iznosi akciza, navodi se u informaciji Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Akciza na Bezolovni benzin bi sa sadašnjih 57,10 trebalo da bude povećana na 57,84 dinara po litri, na Gasna ulja u koja spada i dizel gorivo sa 58,72 na 59,48 dinara po litri i na TNG sa 44,59 na 45,17 dinara po kilogramu.

Iznos akciza ulazi u osnovicu za PDV pa će svi proizvođači i uvoznici derivata nafte po ovom osnovu u budžet Republike Srbije plaćati više za oko 0,9 RSD po svakoj litri benzina i dizela, odnosno 0,7 RSD po kilogramu tečnog naftnog gasa.

Iz UNKS-a kažu da je u pitanju redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza, u skladu sa inflacijom, koje ima za cilj očuvanje realne vrednosti ovog prihoda.

Dodaju da je uobičajeno da se akcize usklađuju sa inflacijom početkom godine, mada je 2020. godine primena usklađenih, odnosno danas važećih iznosa akciza, počela tek od 01. jula, o čemu je Telegraf Biznis više puta pisao. 

Kako su ranije rekli iz UNKS za naš portal, naftaši gotovo po pravilu preliju cene na potrošače. 

Cene goriva, gorivo, benzin, dizel, tng, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Bob

  Umesto da forsiraju plin da bude jeftin on je najskuplji u evropi

  6
  0

  Podelite komentar

 • Marko

  Iznadadli bi se da pada ovak ne kad u celom svetu pada kodnas raste jel treba da se tek namire tad

  3
  0

  Podelite komentar

 • Maria

  Nađi oni uvek neku glupost za ta da skoči samo nikako da dana ili da ugde niska to je strašno propašće

  1
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke