• 0

Čadež: Najavljene mere pomoći privredi izuzetno važan korak, država čuva radna mesta

Predsednik PKS-a je naveo kako nema dela privrede koji nije pogođen krizom

  • 0
Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić još jednom pokazuju da imaju razumevanja naročito za one sektore privrede koji su najpogođeniji krizom, ocenio je predsednik Privrede komore Srbije (PKS) Marko Čadež povodom najavljenih novih mera pomoći privredi.

- Sektori koji su najteže pogođeni krizom su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam, putnički saobraćaj, koji da se sutra normalizuje situacija ne mogu preko noći da se oporave. To je izuzetno važan korak. Država je pokazala da može i da hoće da sačuva ono što je najbitnije, a to su radna mesta. Ljudi treba sutra kada se ovo završi i kada se budemo stabilizovali da budu spremni da rade - rekao je Čadež za Tanjug.

Predsednik PKS-a je naveo kako nema dela privrede koji nije pogođen krizom, ali je ocenio da su najavljene mere način da privreda vrlo brzo pokaže dobre rezultata ukoliko ubrzo bude uspostavljena kontrola nad epidemiološkom situacijom.

Čadež je ocenio da je od direktne podrške isplati zarada još važnije to sto Vlada nastavlja sa velikim ulaganjima u infrastrukturu.

- Direktna podrška minimalcu je nešto što omogućava da preživimo, pogotovo malim i srednjim preduzećima, ali ne zaboravite inversticije u infrastrukturu koje vuku privredu da radi. Upumpavaju na zdrav način novac kojim se nešto trajno izgrađuje - naglasio je predsednik PKS-a.

Mala i srednja preduzeća mogla bi da očekuju finasijsku pomoć preko američke Mađunarodne razvoje finasijske korporacije (DFC) već u drogom kvartalu ove godine, rekao je Čadež odgovarajući na pitanje Tanjuga.

- Ceo projekat je spreman. Razgovara se sa komercijalnim bankama, sve je u finalnoj fazi. Garantna šema DFC-a nije mnogo drugačija od garantne šeme Vlade Srbije koju su privrednici itekako koristili. Dakle, ovo je dodatni vid podrške, i on će veoma brzo ući u sistem što je veoma važno. Mislim da može da počne već nadamo se u drugom kvartalu ove godine, i da se oseti u privredi odmah, jer je to novac koji firme uzimaju pod nekim dobrim uslovima gde ne moraju da daju određena obezbeđenja za koja možda sad ne bi bile spremne - objasnio je Čadež.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>