• 8

Japanci ne donose odluke tako lako: Šta ih dovodi u Srbiju? "Nije to ofšor jeftinih radnih mesta"

Predsednik Odbora direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji ističe da japanske investicije u Srbiji postaju sve krupnije, te da je izgradnja fabrike "Tojo tajers" jedna od značajnijih

  • 8
bonsai, japansko drvo Foto: Pixabay

Krajem prošle godine u Inđiji je postavljen kamen temeljac za izgradnju japanske fabrike za proizvodnju guma "Tojo tajers", čija je vrednost 382 miliona evra.

Osim toga, nedaleko od istog mesta, gotovo 1.000 hektara zauzimaju njive s duvanom, a meštani sarađuju sa najvećim investitorom te zemlje u Srbiji, kompanijom "Japan Tobacco International".

Goran Pekez, predsednik Odbora direktora Japanske poslovne alijanse u Srbiji, kaže da investicije firmi iz Japana "postaju sve krupnije", prenosi RTS.

Sve ozbiljnije japanske investicije u Srbiji znak su da kompanije iz Japana Srbiju vide kao "stabilnu i sigurnu zemlju", navode iz Japanske poslovne alijanse u Srbiji. Pekez navodi da je izgradnja fabrike "Tojo tajers" u Inđiji značajna investicija.

- Trenutno imamo 45 članova. To još ne zvuči preterano mnogo, ali je daleko veći broj nego kada smo počinjali da radimo u našim kompanijama, kada su se japanski investitori mogli prebrojati na prste jedne ruke - dodaje.

Pekez smatra da je trend pozitivan zahvaljujući položaju Srbije, ekonomskim uslovima i zbog povezanosti naše zemlje sa važnim tržištima. Prema njegovim rečima, "fabrike i proizvodni pogoni koji se naprave u Srbiji mogu snabdevati tržište Rusije, Turske, Evropske unije".

Aleksandar Vučić Inđija Toyo Tire "Tojo tajers", Inđija / Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Najavljeno je i da će japanska kompanija "Nidek" uložiti 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike motora u Srbiji. Robert Lukić, član Odbora direktora Japanske poslovne alijanse, naveo je da je Japan zemlja koja u odnosu na društveni proizvod ulaže najviše novca u razvoj i istraživanje.

- Investicije koje dolaze iz Japana jesu investicije visoke tehnologije. To nije klasičan ofšor jeftinih radnih mesta. Posebno znajući kakvi su Japanci, po njihovom načinu ponašanja i poslovanja, oni su vrlo oprezni - ističe Lukić i dalje navodi:

"Ne treba nikako potceniti signalni efekat japanskih investicija. Oni se veoma dugo premišljaju, ne donose lako odluke o investicijama, a kada je donesu, to je signal za druge investitore da je ovo zemlja koja je stabilna i sigurna".

Video: List kao papir gde nastaje mašta: Japanski umetnik od lišća stvara nove svetove

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    13. januar 2021 | 09:50

    Proizvodnja guma na plodnim oranicama je debilna ideja,a Japanci su sve dobili dzaba,plus subvencije,a radnici se ubijaju od posla za 300 - 350 evra...

  • Map

    13. januar 2021 | 09:40

    Dovodi ih profit, jeftina radna snaga da mekaz za dzabe i ulaganje nase drzave, a sbe to napuste kad god hoce i odu

  • Zoki V.

    13. januar 2021 | 08:21

    Raditi za Japanca ili Korejca je u redu kad je čist očaj u pitanju, kad nema ama baš ništa drugo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>