• 0
 ≫ 

Kako je Džef Bezos proslavio prezime kubanskog imigranta? 5 neverovatnih činjenica o šefu Amazona

 ≫ 

Majka ga je rodila sa 17 godina, a trebalo je da se preziva Jorgensen...

  • 0
Džef Bezos

Džef Bezos / Foto: Profimedia/Andrej Sokolow / Newscom

Ono što zasigurno znate o Džefu Bezosu, osnivaču Amazona, jeste da je ponovo najbogatiji čovek sveta, koji niže neverovatne poslovne uspehe. Razveo se 2019, ima decu, i jutra voli da provodi s njima.

Takođe, više se piše o njegovoj karijeri, mantrama za uspeh, rutinama. Poznato je da milijarder uvek razmišlja tri godine unapred i donosi samo tri velike odluke dnevno, i to do 17 sati.

Ali, neke druge zanimljive činjenice o ovom Amerikancu (57) sigurno niste znali.

1. Majka Džefa Bezosa, Džeklin Jorgensen, imala je samo 17 godina kada ga je rodila. Još uvek je pohađala srednju školu, a zbog trudnoće - nije mogla da završi obrazovanje u njoj. Kasnije joj je dozvoljeno da, pod striktnim uslovima, završi školovanje.

Kada je uzela diplomu, razvela se od Džefovog biološkog oca Teda Jorgensena. Potom se udala za kubanskog imigranta, Majka Bezosa, čije prezime nosi vlasnik Amazona.

2. Bezosov biološki otac radio je u cirkusu, kao performer. Bred Stoun je 2013. objavio biografiju čelnika Amazona, "The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon", u kojoj se između ostalog navodi ovaj podatak.

Kada je Stoun "jurio" Jorgensena zarad intervjua, rekao je da navodno sina nije video decenijama. Preminuo je 16. marta 2015, u 71. godini života.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

 

3. Najbogatiji čovek sveta odmalena se zanimao za biznis, voleo je "how things" poslove i inženjerstvo. Još u srednjoj školi je pokrenuo edukativni letnji kamp Dream Institute. Prema pisanju Biznis Insajdera, on i njegova tadašnja devojka su zajedno radili na projektu i uzimali 600 dolara po osobi. Takođe je kao mlad radio u Meku.

4. Osnovao je Amazon u garaži svoje kuće, i zamalo da je nazvao kompaniju "Cadabra". Prostor u garaži je bio toliko mali da je Bezos morao da drži sastanke, sa tada nekoliko zaposlenih, u lokalu "Barnes & Noble". Njegova bivša supruga, Mekenzi Skot, bila je deo stvaranja Amazona.

Od ideje da firmu nazove "Cadabra" odvratio da je advokat Tod Tarbert, koji mu je rekao da to ime previše podseća na cadaver (leš koji proučavaju medicinari), posebno kada se izgovori preko telefona.

5. Bezos je postao "self-made" milijarder kada je imao samo 35 godina, a to je bilo 1999. Iste godine, njegovo ime se našlo na Forbsovoj listi milijardera, i od tada njegovo bogatstvo munjevito raste.

Video: Gde smo bili tada, a gde danas: Vizionarski intervju Jevrosimovića pre 15 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>