• 1

"Bitkoin se koristi i za neprihvatljivo pranje novca i zato ga treba zakonski regulisati"

Rekla je da ima saznanja da se vodi krivična istraga protiv tih ilegalnih aktivnosti

  • 1
bitkoin, novac, kriptovaluta

Foto: Pixabay

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard pozvala je danas na globalno regulisanje trgovanja bitkoinom, navodeći da se ova digitalna valuta u nekim slučajevima koristi za aktivnosti pranja novca i da je potrebno zatvoriti sve "rupe" u regulativi, javlja Rojters.

Bitkoin je poslednjih godina iskoračio iz svoje male "tržišne niše", i sada ga kupuju obični ljudi, investicioni fondovi, pa i velike korporacije. Neki čak uzimaju kredite da bi povećali kupovinu te kriptovalute, čija se vrednost skoro udesetostručila od prošlog marta.

Međutim, njegova uglavnom anonimna priroda izazvala je zabrinutost da bi mogao da se koristiti za pranje novca i druge ilegalne aktivnosti.

- Bitkoin je visoko špekulativna imovina koja je se koristi za neke čudne poslove i neke zanimljive i potpuno neprihvatljive aktivnosti pranja novca - rekla je Lagard na konferenciji Rojters Nekst.

Ona nije navela konkretne slučajeve u kojima je ta digitalna valuta korišćena za pranje novca, ali je rekla da ima saznanja da se vodi krivična istraga protiv tih ilegalnih aktivnosti. Nije iznela više detalja o tome.

Kristin Lagard

Kristin Lagard / Foto: Tanjug/AP

Sektor kriptovaluta je i dalje uglavnom pod vrlo labavim nadzorom ili neregulisan, mada postoje globalni standardi u oblastima kao što je sprečavanje pranja novca (AML).

Šefica ECB-a se svojim apelom pridružila brojnim regulatorima iz celog sveta u pozivima za primenu globalnih pravila i na kriptovalute.

- Mora da postoji regulativa. Ona mora da se primenjuje i dogovara na globalnom nivou, a ako neko to izbegava, to bekstvo će zloupotrebiti - poručila je Lagard.

Video: Ukrali gomilu kompjuterske opreme da bi kopali Bitkoin

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirko

    Hehe ovi će sve da rade sto treba da operu čak će i vens da koriste

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke