• 10

Da li ćemo uskoro jesti insеkte? Ovog crva je Evropa ocenila kao bezbednog za konzumiranje

Alergijske reakcije na ovu vrstu hrane su moguće

  • 10
mealworm, Crvi

Foto: Pixabay

Insekti su se upravo približili korak bliže evropskim tanjirima. Sušeni žuti brašnasti crv, larva brašnaste bube, bezbedan je za konzumiranje i u svom izvornom obliku, ali i u obliku praha, procenilo je telo EU koje je zaduženo za ispitivanje bezbednosti hrane.

Mišljenje Evropske agencije za bezbednost hrane je prvi korak pre nego što nadležni počnu razmisle da li će da odobre prodaju ovog proizvoda u obliku slanih grickalica, proteinskih čokoladica, keksa i ostalih proizvoda koji bi mogli da sadrže ovu bubu.

Ova odluka je svakako podsticaj za biznis gajenja insekata, koji će, prema nekim procenama, narasti na 4,1 milijardu dolara do 2025. godine.

Insekti se sve češće spominju kao značajan izvor proteina, a veliki plus je i njihov mali uticaj na okolinu, kao i visoka nutritivna vrednost. Zbog ovih procena za insekte se interesuju i velike kompanije koje se bave proizvodnjom hrane.

Ovo je prva procena rizika insekata od strane EU, a još 14 aplikacija čeka na odobrenje – od cvrčaka do skakavaca.

Nezapamćena najezda skakavaca pogodila je Keniju, najveća u poslednjih 70 godina, a milijarde insekata nanose ogromne štete delovima te afričke zemlje.

I skakavci čekaju odobrenje, Foto: Tanjug/AP/Ben Curtis

Alergijske reakcije na ovu vrstu hrane su moguće, ali ne veće nego na ostale namirnice.

Evropa računa na insekte u industriji hrane, što pokazuje i to što su uložene velike pare u istraživanje, ali i u fabrike. Za sada su insekti u ishrani dozvoljeni za ribe, životinje, pse i mačke. Sledeća na spisku je živina i prasći.

Nekolicina evropskih zemalja, kao što su Finska, Belgija i Holandija, već je dozvolila prodaju proizvoda na bazi buba. Oko 2.000 insekata deo je ishrane dve milijarde ljudi širom sveta, ali pred Evropljanima je tek da prevaziđu „fuj faktor“.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Рус

    Eh, koliko smo hi samo do sada pojeli, a nismo ni znali.

  • Febo

    Super ideja,mozes istovremeno da njaske i da jedes,ne zna se od cega je smrad

  • Febo

    Ih kolko sam ih ja pojeo u tresnjama kad sam bio mali

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke