• 10

Da li ćemo uskoro jesti insеkte? Ovog crva je Evropa ocenila kao bezbednog za konzumiranje

Alergijske reakcije na ovu vrstu hrane su moguće

  • 10
mealworm, Crvi

Foto: Pixabay

Insekti su se upravo približili korak bliže evropskim tanjirima. Sušeni žuti brašnasti crv, larva brašnaste bube, bezbedan je za konzumiranje i u svom izvornom obliku, ali i u obliku praha, procenilo je telo EU koje je zaduženo za ispitivanje bezbednosti hrane.

Mišljenje Evropske agencije za bezbednost hrane je prvi korak pre nego što nadležni počnu razmisle da li će da odobre prodaju ovog proizvoda u obliku slanih grickalica, proteinskih čokoladica, keksa i ostalih proizvoda koji bi mogli da sadrže ovu bubu.

Ova odluka je svakako podsticaj za biznis gajenja insekata, koji će, prema nekim procenama, narasti na 4,1 milijardu dolara do 2025. godine.

Insekti se sve češće spominju kao značajan izvor proteina, a veliki plus je i njihov mali uticaj na okolinu, kao i visoka nutritivna vrednost. Zbog ovih procena za insekte se interesuju i velike kompanije koje se bave proizvodnjom hrane.

Ovo je prva procena rizika insekata od strane EU, a još 14 aplikacija čeka na odobrenje – od cvrčaka do skakavaca.

Nezapamćena najezda skakavaca pogodila je Keniju, najveća u poslednjih 70 godina, a milijarde insekata nanose ogromne štete delovima te afričke zemlje.

I skakavci čekaju odobrenje, Foto: Tanjug/AP/Ben Curtis

Alergijske reakcije na ovu vrstu hrane su moguće, ali ne veće nego na ostale namirnice.

Evropa računa na insekte u industriji hrane, što pokazuje i to što su uložene velike pare u istraživanje, ali i u fabrike. Za sada su insekti u ishrani dozvoljeni za ribe, životinje, pse i mačke. Sledeća na spisku je živina i prasći.

Nekolicina evropskih zemalja, kao što su Finska, Belgija i Holandija, već je dozvolila prodaju proizvoda na bazi buba. Oko 2.000 insekata deo je ishrane dve milijarde ljudi širom sveta, ali pred Evropljanima je tek da prevaziđu „fuj faktor“.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Stef

    13. januar 2021 | 16:07

    Pa zato i imamo ovolike bolestine kad se ovi azijati hrane svime sto se mrda... Necu ti ja crve jesti makar umro od gladi

  • Aaa

    13. januar 2021 | 16:12

    Mama, jel mozes sutra za rucak da napravis pljeskavice od brasnastih crva 😂😂

  • Soki

    13. januar 2021 | 16:31

    Novi uslov za prijem u EU. 😃

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>