• 0
 ≫ 

Igra se dok sudija ne svira kraj: Boing snažno završio 2020. uprkos silnim problemima

 ≫ 

Kompanija je na nivou cele godine isporučila 157 letelica, a čak 39 samo u decembru

  • 0
Boeing, Boing, avion, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Boing je svoju najgoru godinu, 2020, u poslednje četiri decenije, završio na najbolji mogući način, tačnije, u decembru je isporučio 39 aviona.

Ali, to ne menja celu godinu ili kratkoročne izglede za Boing, koji se bori da se oporavi od dvostruke krize: prizemljenja 737 Max aviona i pada u vazdušnom saobraćaju, koji je podstakla pandemija.

Kompanija smanjuje stope proizvodnje i kadar, kao odgovor na finansijsku krizu koja je pogodila njegove kupce. Sa sve 39 aviona iz decembra, Boing je u 2020. ukupno isporučio 157 letelica.

Taj broj je ujedno i najniža vrednost za američkog proizvođača aviona, još od 1977. godine. Suprotno tome, Boing je u 2018. doživeo bum, jer je te godine isporučio rekordnih 806 komercijalnih aviona.

Uspeh postignut pre tri godine pomogao je kompaniji da podigne godišnji prihod iznad granice od 100 milijardi dolara. Sada analitičari predviđaju da će Boing zabeležiti samo 58 milijardi dolara u 2020. i 78 milijardi u 2021. godini.

Važno je pomenuti da je Boing u decembru uspeo da isporuči 27 aviona 737 Max, što je prva isporuka ovog problematičnog modela od kada je "vraćen na doradu", a koji je imao dva fatalna pada u skoroj prošlosti.

Američka savezna uprava za vazduhoplovstvo odobrila je avionu 737 Max da ponovo leti krajem novembra, a Boing je isporučio 10 letelica kompaniji American Airlines, osam modela kompaniji United (UAL) i jedan avion panamskom prevozniku Copa, dok će ostatak otići u zakup kompanijama.

Osim 27 aviona 737 Max, Boing u decembru nije isporučio nijedan drugi putnički avion: ostale isporuke bile su devet teretnih brodova i tri vojne verzije komercijalnih aviona.

Video: Jedini avion u kojem možete da sedite u biznis klasi svaki dan, bez testa na koronu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>