• 2
 ≫ 

Hrvatska među tri zemlje Evropske unije s najvećim padom industrije

 ≫ 

Najveći rast proizvodnje u novembru imala je Irska

  • 2
korona virus, koronavirus, kolaps, bankrot, cena,  grafikon pada, novac

Foto: Shutterstock

Hrvatska je u novembru 2020. bila među tri zemlje EU s najvećim padom industrijske proizvodnje na mesečnom nivou, dok je u EU i evrozoni rast proizvodnje blago ubrzao, pokazao je današnji izveštaj Evropskog statističkog zavoda.

U Evropskoj uniji je, prema sezonski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja porasla u novembru za 2.3 posto u odnosu na oktobar kada je, prema revidiranim podacima Evrostata, uvećana za dva posto.

U evrozoni je proizvodnja u 11. mesecu prošle godine porasla 2,5 odsto u odnosu na prethodni mesec, kada je zabeležila rast od 2,3 posto, prenosi Hina.

Najviše je u oba regiona skočila proizvodnja kapitalnih dobara, za 6,1 procenat u EU, te za sedam posto u evrozoni.

Energetski sektor je zabeležio najveći pad od 2,9 odsto u EU, i od 3,9 posto u evrozoni.

Meću članicama EU, čijim je podacima Evrostat raspolagao, najveći rast proizvodnje u novembru imala je Irska, čak 52,8 procenata, što je preliminaran podatak i možda povezan sa sezonskim prilagođavanjem, napominju statističari.

Slede Grčka i Danska s rastom industrije na mesečnom nivou od 6,3, odnosno 5,3 posto, respektivno.

S druge strane, najviše je pala proizvodnja u Portugaliji, za 5,1 odsto u odnosu na oktobar, zatim u Belgiji za 3,5 , i u Hrvatskoj, za 2,6 procenata.

Hina napominje da je to najveći mesečni pad hrvatske industrije od aprila 2020, kada je proizvodnja potonula za 7,8 procenata jer su tada na snagu stupile stroge mere zatvaranja kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Na međugodišnjem nivou, industrijska proizvodnja u EU je u novembru 2020. bila manja za 0,4 posto, u evrozoni manja za 0,6 procenta, a u Hrvatskoj za 1,7 odsto, dodaje se u informaciji.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>