• 1

Kompanija otkriva kako će smanjiti zagađenje u vazduhu, dok povećava proizvodnju gasa i nafte?

Objektu, za koji se očekuje da košta stotine miliona dolara, biće potrebna podrška poreskih kredita i spoljnih investitora da bi bio finansijski održiv

  • 1
Carbon Engineering Foto: Carbon Engineering

Nova tehnologija mogla bi da pomogne u smanjenju zagađenja, istovremeno povećavajući ponudu fosilnih goriva.

Duboko u Permskom basenu, najvećem američkom naftnom polju, "Occidental Petroleum" planira da izgradi postrojenje za koje veruje da bi moglo da promeni način na koji svet razmišlja o emisijama fosilnih goriva.

Prva velika postrojenja za "direktno hvatanje vazduha" (DAC) na planeti Zemlji, ukloniće ugljen-dioksid iz atmosfere i pumpati ga duboko pod zemlju, gde će ostati milionima godina.

Proces bi u osnovi bio obrnut od onoga što danas rade naftne i gasne kompanije. Cilj je smanjiti emisije primarnog gasa staklene bašte, odgovornog za globalno zagrevanje, a jednog dana, ideja je čak proizvesti barel nafte negativan na ugljenik.

Ali, da bi pokrio troškove rada postrojenja, "Occidental Petroleum" će u početku koristiti veći deo CO2 za istiskivanje unosne nafte iz podzemnih rezervoara, zamenjujući tako jedan zagađivač drugim.

Objektu, za koji se očekuje da košta stotine miliona dolara, biće potrebna podrška poreskih kredita i spoljnih investitora da bi bio finansijski održiv.

Klimatska kriza sve više nalazi put do upravnih odbora najvećih svetskih naftnih kompanija. Neki, poput BP (British Petroleum), odgovorili su tako što su novac uložili u obnovljive izvore energije.

Drugi, poput Exxon-a, udvostručuju fosilna goriva. "Occidental" želi da zauzme drugačiji pristup i postane "kompanija za upravljanje ugljenikom", kaže izvršna direktorka Viki Holab.

- Ne bojimo se tranzicije iz nafte i gasa, jer smo deo te tranzicije. Verujem da će za 15 do 20 godina veći deo našeg prihoda biti od upravljanja ugljenikom, a ne od nafte i gasa - dodala je.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simon

    14. januar 2021 | 10:59

    Svaka čast za ideju istim principom se upumpava gas i eto rešenja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>