• 0
 ≫ 

Ovo su omiljene investicije budističih monaha i u Japanu dostižu vrtoglave iznose

 ≫ 

Održive investicije u Japanu iznose 21 milijardu dolara

  • 0
Budistički religiozni rituali tokom Buda Jaianti ili Buda Purnima, festivala u Katmanduu, Nepal.

Foto: AP/Niranjan Shrestha

Investiranje u projekte održivog razvoja koji uzimaju u obzir čovekovu okolinu i društvo u globalu, a kroz zelene, socijalne obveznice, popularno je u Japanu, pa se u ovu investicionu avanturu uključuju čak i budistički monasi.

Zelene, socijalne obveznice predstavljaju ključan finansijski instrument za finansiranje ekološki održivih projekata.

Jedan od novijih investitora je Tokunin, a Zen budistički hram u centralnom Tokiju. Religijske grupe žele da zarade novac kako bi mogli da saniraju kvarove i oštećenja na hramovima, kao i da bi mogi da ih održavaju u decenijama koje slede. Oni su u te svrhe kupili 40-godišnje obveznice univerziteta u Tokiju, piše Blumberg.

-Trenutno ne možemo da dobijemo mnogo od ove investicije, ali nadamo se da ćemo doprineti društvu na ovaj način i u isto vreme zaraditi dovoljno novca da ne budemo na gubitku zbog inflacije – kažu u ovom hramu.

I hram Šinto je zainteresovan za kupovinu ove vrste obveznica, a podaci pokazuju da su održive investicije skočile u ovoj zemlji za 68 odsto u 2020. godini, na rekordnih

21 milijardu dolara.

Budisti, budizam, budisticki hram, kambodza

Foto: Pixabay

I religijske grupe van Japana zainteresovane su za projekte održivog razvoja. Vatikan se prošlog meseca pridružio brojnim investitorima kojima je cilj da stvore jednak i održiv ekonomski sistem.

I luteranska crkva ima fond kojim učestvuje u projektima zasnovanim  na ovim kriterijumima.

Japanske budističke organizacije su pod pritiskom da zarade dodani novac, jer je zbog sve manje populacije sve manje i pratilaca koji spremih da daju novac za njihove potrebe.

Video: Naftaši se ubrzano digitalizuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>