• 1

Vlasti BiH prekinule pregovore s MMF, nakon uzetih para za "hitne intervencije"

Nakon što su BiH vlasti dobile i potrošile novac MMF-a za hitne situacije, zatraženo je odlaganje pregovora o novom aranžmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresovanost da se pregovori o tome zaključe

  • 1
Potpisivanje ugovora

Foto: Shutterstock

Vlasti BiH prekinule su kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Po svemu sudeći, vlasti BiH su ponovo obmanule MMF, jer su prihvatile novac Fonda za hitno saniranje posledica korone sredinom godine, a zauzvrat su obećale da će taj aranžman biti priprema za jedan dugotrajniji, koji je trebalo da usledi nekoliko meseci kasnije.

Nakon što su BiH vlasti dobile i potrošile novac MMF-a za hitne situacije, zatraženo je odlaganje pregovora o novom aranžmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresovanost da se pregovori o tome zaključe.

Kako je "Nezavisnim novinama" potvrdio Endrju Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, od kada je 17. decembra održan poslednji sastanak na kojem se razgovaralo o novom aranžmanu, nije stigao nijedan zahtev vlasti BiH za nastavak pregovora.

- Našu pažnju sada preusmeravamo na završetak konsultacija u skladu s članom IV. Naš tim priprema izveštaj koji ćemo predstaviti Izvršnom odboru MMF-a krajem februara - rekao je Džuel.

Kako je objasnio, MMF ima obavezu da prema članu IV napiše redovni godišnji izveštaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice.

MMF je prvo sačekao da vlasti BiH ispune svoje obaveze i zaključe aranžman, nakon čega je planirano pisanje izveštaja. S obzirom na to da od aranžmana nema ništa, MMF će sada napisati izveštaj bez njega, a o novom aranžmanu bi ponovo počelo da se razgovara najverovatnije na proleće.

Pregovori su zapeli oko obaveze uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rešavanja obaveza Energetske zajednice, novog modernijeg zakona o elektronskom potpisu i još nekim pitanjima.

Džuel je rekao da je registar važan, jer pomaže u suzbijanju pranja novca, a sličan registar već funkcioniše kad su u pitanju pravni subjekti. Republika Srpska nije pristala na ove uslove, jer smatra da bi to predstavljalo prenos nadležnosti na nivo BiH.

Video: Prodata Komercijalna banka: Državna kasa teža za 400 miliona evra

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    14. januar 2021 | 15:31

    Ma ko je tamo Predsednik predsednistva? Jel rade oni tamo nesto ili opet cekaju nasu pomoc.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>