• 0

"Cunami se sručio na turzam": Veliki gubitnik, radnici uplašeni

Turisti, ali i zaposleni u turizmu, uplašeni su

  • 0
Stari Rim, Rimska istorija, Rimljani

Hram Herkula Pobednika, podignut na Forum Boarijum, starorimskoj stočnoj pijaci, sredinom 2. veka p.n.e. Od svih rimskih građevina od mermera, ova je najstarija preživela. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Daderot

Zbog pandemije kovid-19 turizam u Italiji je zabeležio, prošle godine pad prihoda između 70 i 90 odsto, a centralna državna banka “Bankitalija” mavpodi da je reč o “cunamiju” koji se sručio na taj sektor, piše agencija Ansa.

U Italiji polovinu posetilaca čine stranci, koji su prošle godine ostvarili za polovinu manje noćenja nego 2019. godine, pre pandemije kovida-19.

Godišnji prihod od turizma u Italiji, pre pandemije, bio je 26 milijardi evra.

Drastičan pad turističkih poseta će uticati na prihod u državnom budžetu, ali i na položaj skoro 300.000 ljudi koji su zaposleni u oblastima koje opslužuju turističku delatnost. Italijanska vlada je u toku prošle godine sa 11 milijardi evra pomogla turistički sektor, ali to, prema rečima zamenice ministra za turizam Lorence Bonakorsi, nije dovoljno.

Po njenim rečima, turisti, ali i zaposleni u turizmu, uplašeni su, a vlasnici firmi koje deluju u okviru turizma su se "predali sudbini”, a već brinu kako će biti u ovoj godini.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>