• 4
 ≫ 

Počinju da grade grad za pešake - bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova

 ≫ 

Grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara

  • 4
saudijska arabija

Foto: Pixabay

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač nafte u svetu, najavila je u nedelju da će na obali Crvenog mora izgraditi grad “bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova”.

Grad “The line” sastavni je deo projekta vrednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Ovaj projekat se retko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030 koja bi trebalo da smanji zavisnost Saudijske Arabije od prihoda od nafte.

- Projekt uključuje “grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvaće 95 posto prirode, bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova - objasnio je bin Salman, piše Telegram.hr.

Na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivaće i industrijske i logističke zone koje bi trebalo da budu dovršene do 2025. godine.

- M0ramo transformisati koncept uobičajenog grada u futuristički - dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svetu.

Grad za pešake će imati škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prevoz, a putovanje između dve destinacije neće trajati duže od 20 minuta.

Glavna je uloga namenjena veštačkoj inteligenciji, grad će se u celosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Gradnja će početi u prvom tromjesečju ove godine a projekt će se finansirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava da proširi privredu i izvan ključnog naftnog sektora. Projekt će otvoriti 380.000 radnih mesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara).

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>