• 6
 ≫ 

Osnivač Zare za tri godine duplirao novac uložen u nešto što mu je bilo potpuno strano

 ≫ 

Ortega ima 84 godine i nije mu strano da ulaže novac u najrazličitije projekte

  • 6
Zara, Amancio Ortega

Foto: Shutterstock, Profimedia/SGP

Osnivač i vlasnik modnog brenda Zara, Amansio Ortega, nakon što se bogatio odećom,  pažnju je usmerio na nekretnine. Ipak, jednu svoju investiciju koja nema veze sa nekretninama više je nego udvostručio nakon samo tri godine.

Ortegina investiciona kompanija Pontegedea kupila je 2018. godine 9,99 odsto udela u španskom telefonskom operateru čija je ukupna vrednost tada procenjena na 3,9 milijardi evra.

Kompanija "American Tower" daće za 70 odsto udela u ovoj španskoj firmi 7,7 milijardi evra, čime je vrednost Ortegine investicije više nego udvostručena.

Ortega ima 84 godine i nije mu strano da ulaže novac u različite projekte u različitim granama privrede. Od kako je Zara izašla na berzu, Ortega je zaradio više od 9 milijardi dolara na ime dividende, pokazuju podaci Blumberga.

Firma španskog milijardera tek je prošle godine po prvi put otkrila da se njegova imovina popela na 15,2 milijarde evra, što mu je donelo najveći portfolio nekretnina među super bogatašima Evrope.

Amancio Ortega

Amansio Ortega, Foto: Profimedia/SGP

Ortega (84) je prošle godine uložio 2,1 milijardu evra u nekretnine putem različitih filijala svoje holding kompanije Pontegadea. Pontegadea, koja poseduje 59,3% matične kompanije Zara, Inditex, ostvarila je neto prihod od 1,8 milijardi evra za 2019. godinu, uključujući 1,64 milijarde evra dividendi Inditexa i 621 milion evra imovine.

Ortega je diverzifikovao svoje modno bogatstvo kako bi sačuvao ukupnu imovinu, uloživši više od tri milijarde dolara u američke nekretnine u poslednjih nekoliko godina.

U njegovom vlasništvu su atraktvine nekretnine na Menhetnu i u Majamiju. Prošle godine njegova investiciona kompanija je dogovorila posao vredan 72,5 miliona dolara o gradnji hotela u centru Čikaga. To se desilo nakon što je kupio zgradu u jednoj od centralnih poslovnih zona u Vašingtonu i dve poslovne zgrade u Sijetlu, a vlasnik je i luksuznih kancelarija u centru Londona.

Tokom 2019. godine Ortega je kupio udeo u gasovodu kompanije Engas, a ovoj i investiciji u telekom privuko ga je to što su zarade od ovakvog investiranja menje više zagarantovane.

Osim što je iznajmljivač tehnološkim divovima, poput Amazona i Fejsbuka, Pontegadea takođe razmatra i da daje u zakup zgrade rivalima.

Njegovo bogatstvo je sada procenjeno na 66,5 milijardi dolara. Tokom pandemije koronavirusa ono se smanjilo jer je bio primoran da zatvori više od 1.000 prodavnica širom sveta, što je dovelo do velikih gubitaka.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    15. januar 2021 | 18:09

    Menjao bi on sve to da ima 40 godina. Niko nista sa sobom nije nista odneo. Dzaba sve.

  • Cica

    15. januar 2021 | 18:36

    Što neće biti bogat kada mu u Africkim zemljama , gde šije robu za tržište, rade za 20 e mesecno plate i to takoreći deca. BEDNIK !!!

  • Marina

    15. januar 2021 | 19:40

    Lako je njemu da se obogati kad ima brodove fabrike na obali Kine gde mu rade deca za minimalno plaćanje. Od kada sam za to čula ne kupujem u zari.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>