• 3

Stariji radnici mogu da nađu posao, ali za znatno manju platu: Ovo su načini da je povećaju

Stariji najčešče završe sa manje novca u džepu nego neki drugi zaposleni

  • 3
Stariji muškarac Foto: Pexels / Andrea Piacquadio

Ukoliko imate iznad 55 godina i ostali ste bez posla, posao ćete još nekako i naći, ali će zarada na njemu biti manja nego što je na sličnim mestima imaju mlađi ljudi, ali i manja nego što ste je i sami imali pre otkaza.

Pandemija je dovela do toga da prvi put u poslednjih 50 godina se radnici iznad 55 godina nalaze na spisku nezaposlenih u većem broju nego oni u srednjim godinama.

Među stariji radnici koji pripadaju Afroamerikacima ili koji nemaju diplomu fakulteta, još je veći stepen nezaposlenosti, jer su mnogi izguili poslove tokom pandemije korona virusa.

A čak i kada iskusni stariji radncii uspeju da nađu posao ovih dana, najčešče završe sa manje novca u džepu nego neki drugi zaposleni.

Majk Koler (68) pre šest godina se mučio da nađe posao, a s obzirom na bogat CV, bio je ubeđen da će potraga ići glatko.

- Poslodavci su mesmatrali prekvalifikovanim. Na kraju je uspeo da nađe lidersku poziciju u jednoj firmi, ali za trećinu manje novca nego štoje dotada zarađivao- objašnjava on, a prenosi MarketWatch.

Danas mu odgovara to što manje novca nosi i manje odgovornosti, što je ono što mu u ovim godinama života i odgovara.

zaposleni Naučite nove veštine, Foto: Unsplash

Ipak, svestan je da njegovi vršnjaci nisu te sreće i da mnoge starije poslodavci odbacuju samo zbog godina, najčešće zbob tog što se pogrešno pretpostavlja da stariji ljudi nemaju veštine potrebne za novo doba, da im nedostaje motivacija i da će zahtevati da im plata bude ista, ili veća od one naprathodnoj poziciji.

Kako je činjenica da plata starijim radnicima možda neće biti onolika na koliku su navikli, najbolje je ostaviti ego po strani i prihvatiti posao koji se nudi.

Ipak, postoji nekoliko koraka koje je moguće napraviti kako bi se povećala mogućnost da dobija je dobrog posla i solidne zarade.

1. Naoružajte se veštinama!

Bez obzira na godine, oni koji traže posao moraće da nauče nove veštine potrebne u dobu u kome žive i rade. Stariji nezaposleni stručnjaci koji žele da nađu novi posao moraju svakodnevo da rade na razvoju i dopuni svojihveština, kako bi mogli da pariraju mlađima koji konkurišu za istu poziciju i kako bi se bolje pozicionirali na tržištu rada.

2. Tražite svuda šanse 

Nemojta samo da tražite posao na pozicijama koje ste ranije obavljali, već dozvolite sebi da prođirite potragu i na poslove koji uključuju nove veštine koje ste stekli, a koje nisu vaše primarno zvanje. Istražite sektore koje ranije niste, a u kojima bi neki vaš talenat mogao da se iskoristi.

3. Reklamirajte sami sebe

Naučite da promovišete sami sebe, reklamirajte sebe kao dobrog radnika, prihvatajte i manje poslove, radite na projektima. Radite kao frilenser, ne tražite samo posao sa punim radnim vremenom i videćete da je tržište otvoreno za vas.

Video: Mali: Penzije za 5,9 odsto veće od 1. januara 2021. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    18. januar 2021 | 09:19

    Da radimo kao frilenseri, pa ne možemo samo za državu zaraditi.

  • Soki

    18. januar 2021 | 09:00

    😃Lepi saveti, veoma lepi😛

  • Hs

    18. januar 2021 | 09:26

    Zavisi koji posao normalno da svi hoce lepe devojke u buticima a normalno je da hoce i starije zene kao knjigovodje..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>