• 41

"Frilenser sam 20 godina, otkud sada ovaj problem": Traže leks specijalis i izmenu Zakona o radu

Ističu da neće dozvoliti politizaciju ovog pitanja

 • 41
frilenser,

Foto: Unsplash

Udruženje radnika na internetu zatražilo je da se donese neka vrsta leks specijalisa kako bi se izašlo iz sadašnjih problema oko oporezivanja frilensera, kao i izmenu Zakona o radu iz koga je samozapošljavanje izbačeno 2014. godine, a kako bi bolje definisao status frilensera.

To je rekla Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu tokom vebinara na temu kako iskoristiti potencijal IT paušalaca, frilensera i radnika na internetu.

Ponovila je da ti ljudi žele da plaćaju porez i doprinose, ali da se o tome mora razgovorati, kao i da na te razgovore s vlastima čekaju više od dva meseca.

- Želimo da plaćamo poreza i doprinose, ali nakon što nam se reguliše poreski i radnopravni status. Nedopustivo je ovo uterivanje straha u kosti mnogima. Brojni frilenseri koji nam se javljaju su u stanju očaja - rekla je ona.

Ona je naglasila da se neće dopustiti politizacija ovog pitanja, kao ni sutrašnjih protesta.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu, Udruženja paušalaca i preduzetnika i Društva za infomatiku Srbije istakli su, na vebinaru, da bi bilo dobro da nadležni što pre prihvate razgovor kako bi došlo do racionalnog rešenja.

Predstavnik Udruženja paušalaca Mladen Milosavljević ukazao je da je problem širi od pitanja frilensera, pošto Srbija ima zastareo poreski sistem koji ometa ljude da uđu u poslovni odnos.

komp, laptop, kafa

Foto: Unsplash

Kao što subvencioniše strane kompanije, država bi trebalo da subvencioniše deo poreza i doprinosa i za frilensere, posebno za one koji kao profesori jezika uspeju da zarade 300 evra mesečno, rekao je on.

Predstavnici Društva informatičara Srbije podržali su, kako su rekli, ugrožene kolege i načelno njihove zahteve. Oni su pozvali predstavnike vlade, a pre svih Ministarstvo finansija da se uključi u razgovore.

Na vebinaru je bilo i frilensera "sa dužim stažom" koji su izneli svoje viđenje situacije.

- Stari sam frilenser, stari borac, na svoju ruku sam došao i do guvernera. Moje pitanje je šta se to desilo sa nama da bi se posle 20 godina javio ovaj problem. Pre 10 godina sam u Poreskoj pitao šta sa ovim. Pitam i sada, sva udruženja i organizacije,  gde su svi bili do sada - pitao je Neša koji je na taj način ukazao da je nezadovoljan činjenicom da se "odjednom problem pojavio u javnosti", iako su mnogi ranije ukazivali na isti. On je dodao i da bi iskoristio priliku i da ukaže da su potrebne određene socijalne karte, kako bi se pomoglo najugroženijima.

Protest frilensera je sutra u 15h.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da frilenseri mogu da prete „rušenjem institucija i sajtova“ ali da će porez morati da plate.

- Ima prostora da se razgovara o tome od kada da se plaća porez a ne o tome da li će da se plati porez. Možete da upadate u skupštinu, da rušite institucije i sajtove, nema problema ali za to sledi krivična odgovornost. Da ne platite porez, to ne može, porez ima da se plati - rekao je predsednik

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Velja

  Da skratimo diskusiju, ja placam porez moraju i oni i ne zanima me sta ce da rade i odakle ce ga platiti. Kao nemaju socijalno, zdravstveno.... a kad se razboli leci se na marsu!!! Svi prijavljeni na biro imaju zdravstvenu knjizicu voze se gsp-om po nizoj ceni koja je za nezaposlene itd. Kome se nesvidja spakuje komp pet kablova i gas iz zemlje.

  3
  10

  Podelite komentar

 • Nislija

  Ljudi, hajde da posmatramo stvari i iz drugog ugla. Ja sam svojevremeno radio u fabrici, gde sam morao da knjižim remont mašina kroz PDV, jer se to tretiralo kao USLUGA. To nikad nisam mogao da shvatim. Zašto advokati ne plaćaju PDV? Ako je remont usluga na koju mora da se plati PDV, onda neka i advokati za svoje usluge takođe moraju da plate PDV. Dakle, ako frilenseri moraju da plate dugovanja, onda frilenseri neka usmere pritisak na drugu stranu - da se uvede obaveza da i advokati, osiguravajuće kuće itd. moraju da plate PDV!!! Država advokate ne dira. ZAŠTO???

  13
  1

  Podelite komentar

 • Radovan

  Porez mora da se plati, samo treba da bude 10 do 15% + par procenata kazneno. Drzava preteruje, a freelanseri se prave sada naivni, i hoce da prodju za dz, sto ne moze. Prvo vecina je uzivala zdravstveno - kao nezaposlena lica. Znaci trosili su, a nisu ulagali. Drugo ova prica kako se ovde trosi novac iz inostranstva, od cega drzava kao ima korist kroz PDV, to ima i losu stranu, a evo zasto. Taj novac ako je neoporezovan, podstice inflaciju, a najvise stete imaju oni sto imaju minimalac. Jednostavan primer je da u nekom mestu 5-oro imaju platu 300E, a petoro 1500Evra iz inostranstva. Sta mislite kome ce onaj pekar, mesar, i obucar da se prilagode po ceni? Normalno da ce da dizu cenu, a ovi mali ce da potonu. A ako drzava oporezuje pa uzme od ovih 5-oro po 200Evra, onda drzava ulaganjem tih para u to mesto omogucava da svi koliko je to moguce ravnomerno napreduju

  4
  8

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke