• 3
 ≫ 

Šefica MMF moli vlade sveta: Trošite koliko god možete

 ≫ 

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove

  • 3
Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis

Foto: Tanjug/AP

Wall Street, Vol strit, berza, ekonomija, biznis

Foto: Tanjug/AP

Kreatori politika širom sveta trebalo bi da oberučke prihvate povećanje rashoda kako bi pomogli oživljavanje njihovih privreda koje posrću, poručila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Gergieva na ruskom godišnjem Gajdar ekonomskom forumu.

Izvršna direktorka MMF-a nije iznela nikakve konkretne ekonomske prognoze, ali je jasno stavila do znanja da želi da vlade povećaju potrošnju i ponovila da je međunarodno sinhronizovani pristup rešavanju problema najbolji za rast, prenosi Rojters.

- MMF je 2020. godine obezbedio finansijsku podršku za 83 zemlje - rekla je Georgieva.

Dodala je da sa aspekta aktuelnih politika ona još od marta 2020.godine, što je vrlo neoubičajeno za MMF, apeluje na države da troše više.

- Trošite koliko možete, a onda potrošite i malo više. I dalje se zalažem za prilagođavanje monetarnih i fiskalnih mera koje štite ekonomije od kraha u trenutku kada s razlogom ograničavamo i proizvodnju i potrošnju stanovništva - rekla je šefica MMF-a.

Georgieva je pohvalila sinhronizovani odgovor Rusije na ekonomske izazove izazvane pandemijom kovid-19, pominjući u tom kontekstu i monetarno ublažavanje centralne banke i fiskalne podsticaje Ministarstva finansija.

Ona je takođe pozvala na veću međunarodnu saradnju u naporima za digitalni i zeleni rast, kao što je to bio slučaj tokom aktivnosti na razvoju vakcina protiv kovida.

- Zaposleni u MMF-u su izračunali da bi udruženi fiskalni podsticaji Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta u oblasti zelene infrastrukture, ako se to radi koordinirano, doneli za dve trećine veći rast, nego ako svaka zemlja to radi samostalno - rekla je Georgieva.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    16. januar 2021 | 09:42

    Valjda će doći dan kad će mmf pući daće bog oni drže svet u dedi oni sebe smatraju bogovima i zato će pući ko balon

  • DRagutin

    17. januar 2021 | 03:56

    Pa kako sada to? Do juče su pretili državama da štede, lupali im pecke a sada odjednom trošite pare? E mućkalice jedne... Videli da od štednje nema ništa propadaju valute i države pa udri sada ko u Americi na potrošnju...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>