• 0

Novac više nije okidač: Jedan haker je besplatno objavio podatke 10 hiljada korisnika

Reč je o vlasnicima kartica American Express

  • 0
american express

Foto: Unsplash

Hakeri obično traže određenu svotu novca, da bi ušli u trag nekim podacima, tj. otkrili poverljive informacije ili izveli tzv. sajber (cyber) napad, međutim, i to se menja.

Jedan haker je, naime, rešio da potpuno besplatno obelodani rezultat svog "truda", odnosno da na forumu objavi podatke o čak 10.000 korisnika American Express kreditnih kartica.

Ovaj "majstor" za kompjutere je u istom postu rekao da ima još podataka koje može da objavi, a osim American Express-a, pominju se Santander (španska banka), zatim Banamex i ostale meksičke banke.

Objavljeni podaci o American Express nalozima odnose se na brojeve kartica, imena i prezimena korisnika, brojeve telefona, i ostale poverljive informacije.

Datumi isteka kartica, lozinke i drugi osetljivi podaci nisu objavljeni, jer se navodi da bi oni doveli do "zloupotrebe", pa je utisak da je haker na ovaj način hteo sebi da "uradi reklamu".

Zaključak je da je ovde reč o tzv. marketinškom spamovanju, te je haker dalje objasnio da one osetljivije podatke on čak ni ne prodaje, već određene informacije služe samo za agresivne marketinške kampanje.

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>