• 1

Iz budžeta izdvojeno više od 17 milijardi dinara za podsticaje domaćoj privredi

U Ministarstvu privrede napominju da se od ove godine pokreće poseban program podsticanja razvoja preduzetništva namenjen dvema veoma važnim ciljnim grupama - mladima i ženama

  • 1
Nova godina 2021 novac budžet biznis

Foto: Shutterstock

Za podsticaj privredi u budžetu Ministarstva privrede za 2021. godinu izdvojeno je 17,6 milijardi dinara, kažu u Ministarstvu i navode da je najveći deo budžeta tog resora usmeren na programe podrške privredi za nove investicije, koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a.

U Ministarstvu privrede su precizirali da se podrška nastavlja u tri smera: ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

Od ukupno 17,6 milijardi dinara za podsticaj privredi, dve milijarde dinara su za programe podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Tako je, preciziraju, od ukupno dve miljarde dinara, 1,55 milijardi namenjeno za Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, 200 miliona dinara za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte, dok je 150 miliona dinara namenjeno za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju, i 100 miliona dinara za Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene i mlade.

U Ministarstvu privrede napominju da se od ove godine pokreće poseban program podsticanja razvoja preduzetništva namenjen dvema veoma važnim ciljnim grupama - mladima i ženama.

Objašnjavaju da će programi predstavljati kombinaciju bespovratnih sredstava u visini i do 45 odsto vrednosti projekta, i veoma povoljnih kredita Fonda za razvoj i poslovnih banaka.

Takođe, preko mreže regionalnih razvojnih agencija, biće pilotirana i nova paket usluga besplatne stručne podrške za ove ciljne grupe, koja će sadržati obuke, podršku za pripremu aplikacije za novi program, podrške oko osnivanja privrednog subjekta i višemesečnog mentoringa.

Video: Čadež: Očuvana ekonomska baza, zadržan nivo investicija

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    16. januar 2021 | 13:47

    ...🌠 Super.. nastavite tako ❤💫🇷🇸✨✨ ulažete što više u infrastrukturu,puteve škole bolnice tj zdravstveni sistem obdaništa ..kanalizacija itd.🌠

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>