• 13

Beg u prirodu nije opcija za mnoge radnike: Selo vs. grad, koje su prednosti i mane oba?

Iako je rad na daljinu za mnoge postao učestala, takoreći svakodnevna praksa, postoje određene prepreke za njegovo obavljanje u ruralnim sredinama

  • 13
Frilenser, rad od kuće, laptop, rad u prirodi

Foto: Shutterstock

Prva mana i prepreka za rad na daljinu - na selu - jeste internet. Ili ga nema, ili je konekcija loša. Ne svuda, ali često. Ovde, pritom, govorimo o poslovima koji se obavljaju preko kompjutera, odnosno nisu tipični "seoski poslovi".

Ali, i ako razmišljate o tome da napustite kancelarijski posao "od 9 do 17h", imajte na umu da život i rad na selu nisu nimalo laki ili idilični. Do masovne potražnje za kućama van grada došlo je tokom pandemije, ali...

Ili je reč o vikendicama, gde bi ljudi mogli da dođu povremeno - da odmore od gradske buke, ili da se sklone usled virusa korona. Malo ko se odlučio da započne potpuno novi život, a ovo su prednosti/mane života i rada u selu, odnosno gradu.

Život u gradu

 

Prednost je prevoz, mada on može biti i mana, ako živite u gradu kao što je Beograd, gde ima mnogo ljudi, granice grada se sve više šire, a mnogi radnici prelaze s jednog kraja na drugi, svaki dan, zarad posla.

Šoping i zabava, uslužne delatnosti, svakako su prednosti života i rada u gradu, i to može biti usko povezano s vašim profesionalnim napredovanjem, posebno ako ste preduzetnik.

Takođe, grad pruža više poslovnih mogućnosti: tu su domaće i strane firme, aktuelni događaji, internacionalni sastanci, dobra internet veza, tako da ne razmišljate da li ćete moći da radite na daljinu bez problema.

Mane su gužva, odsustvo osećaja zajedništva i solidarnosti, zatim visoki troškovi života, buka, užurban tempo života koji prati stres.

Sveta Magdalena; foto screenshot Youtube/Ola Art

Sveta Magdalena; foto screenshot Youtube/Ola Art

Život na selu

 

Prednosti su ono što su mane vezane za grad, dakle, priroda na "dohvat ruke" koje u gradu nema, zatim mir i tišina, međusobno pomaganje, izražen osećaj zajedništva. Čist vazduh je takođe veoma važna stavka.

Niži troškovi života na selu su plus, posebno imajući u vidu da domaćinstva sama sebi obezbeđuju hranu: od mlečnih proizvoda, preko mesa, pa do voća i povrća, te tu dosta uštede.

Ipak, manjak zabave može biti problem, posebno za mlade ljudi, koji na kraju nemaju ni gde da potroše ušteđeni novac. Život na selu je izazov i za zaposlene koji "nađu" dobru vezu s internetom, ali im predstavlja problem da brzo stignu do grada ako iskrsne neki sastanak ili događaj.

Mana je i nedostatak marketa, posebno velikih lanaca, zatim limitiran broj linija gradskog prevoza. Osim toga, ako vam iskrsne problem s računarom ili internetom, nije lako naći stručnjaka u "rekordnom roku".

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezdica

    16. januar 2021 | 13:49

    Ja veću glupost u životu ne pročitah ! Neko je previše gledao emisije o seoskom turizmu . Nema te seoske idile , nema marketa ni akcija, da bi hranu sam proizveo moraš da radiš dan i noć i hraniš te životinje ... o parama s kojima seljaci ne znaju šta će ne bih ni komentarisala !

  • dago 1

    16. januar 2021 | 13:51

    90 tih godina mnogi su prezivjeli od sela, ja nebi imao sta da jedem da moji nisu imali na selu sve

  • Baki

    16. januar 2021 | 13:27

    Selo je provod selo su koke selo je puno razne stoke

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>