• 0

eBay prodaje lična dokumenta građana BiH: "Nije nam poznata ta praksa, pasoš je nemoguće lažirati"

Direktor Agencije za identifikacione dokumente kaže da bi građani svakako trebalo da se obrate nadležnom MUP-u, ako ustanove da su žrtve

  • 0
ebay

Foto: Pixabay

Na svetskom kupoprodajnom servisu Ibej (eBay) pojavili su se lični dokumenti građana BiH, od kojih je većini nedavno istekao rok, ali su lični podaci i fotografije vlasnika javno dostupni.

Reč je o prodavcu iz BiH, a među dokumentima se nalaze i pasoši beba, zatim dokumenti koji su aktivni i oni koji su već prodati, piše Klix.ba. Te prodaje ne mogu da vide kupci koji su na Ibeju prijavljeni iz BiH jer je onemogućeno da ih vidi bilo ko iz te države.

Među artiklima na prodaju je i lična karta osobe koja je nedavno na Fejsbuku objavila da joj je ukraden novčanik u Sarajevu sa svim dokumentima. U galeriji je vidljivo da ispod fotografije stoje i cene koje se kreću od 20 do više od 100 dolara, zavisno od toga koliko se dokumenata prodaje.

Iz Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH (IDDEEA) za Klix.ba kažu da se sa ovakvim i sličnim situacijama nisu susretali, i da nije jasno zbog čega neko želi da tako kompromituje drugu osobu, s obzirom na to da je većina ovih dokumenata istekla.

- Inače je poznata praksa da ko izgubi dokument, kao što je lična karta, on se istog trenutka poništava i nije za upotrebu, a u Službenom glasniku se naglasi da je dokument izgubljen nakon čega sledi izrada novog. Takođe, IDDEEA nema informaciju da je bilo koji dokument iz BiH predmet trgovine - kazao je direktor Agencije Arif Nanić.

On ističe da je pasoš BiH nemoguće falsifikovati, jer važi za jedan od najsigurnijih u Evropi, s obzirom na biometriju i zaštitne elemente koje ima.

S druge strane, kako je naveo, sasvim je druga priča činjenica da su ti dokumenti dospeli u onlajn prodaju, te smatra da ne vidi nikakvu svrhu za tim osim što su time zloupotrebljeni lični podaci građana. Nanić je dalje istakao da su prodaja i falsifikovanje ličnih dokumenata krivično delo.

- Moja sugestija svim građanima je da ovakve slučajeve prijave nadležnom MUP-u, gde su i izdati ovi dokumenti, kako bi se provela istraga, ušlo u trag osobi koja vrši te krivične radnje i na kraju kako bi se sankcionisala - poručio je Nanić.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>